SEGRE
Sabies què...?

Sabies què...?EDGAR ALDANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tot just acabem de passar per un dels punts singulars de l’òrbita de la Terra al voltant del Sol, el solstici d’estiu per als habitants de l’hemisferi nord. Aquest és el moment en què el Sol circula més alt pel nostre cel de tot l’any i coincideix amb els dies més llargs de l’any (les nits més curtes). Enguany això es va produir el passat dimarts dia 21 de juny, però ara ens atansem a un altre punt singular de l’òrbita, el punt d’afeli.

La Terra, a l’igual que tots els planetes del Sistema Solar i altres cossos menors, gira en òrbita al voltant del Sol seguint una trajectòria el·líptica, tal com ja va enunciar al segle XVII Johannes Kepler amb les seves famoses tres lleis dels moviments dels planetes. Aquestes òrbites tenen el Sol situat no al centre de l’el·lipse sinó en un dels dos punts focals de l’el·lipse, per tant qualsevol dels planetes en òrbita hi haurà moments que es trobarà més a prop i moments que es trobarà més lluny del Sol.Abans que ningú s’ho pensi, la variació de la distància de la Terra al Sol al llarg de l’any NO és la responsable de les estacions de l’any, en absolut.

Les estacions venen condicionades pel fet que la Terra orbita tombada i en una part de l’òrbita l’hemisferi nord està més ben orientat cap al Sol (aproximadament de 21 de març a 21 de setembre) i la resta de l’any tenen millor orientació els habitants de l’hemisferi sud (de 21 de setembre a 21 de març).Demà, dia 4 de juliol, cap a les nou del matí, la Terra passarà pel punt afeli de l’òrbita (del grec aphelios, lluny del Sol), aquest és el punt més allunyat del Sol en tot el periple anual de la Terra. També és el moment, en què segons la segona llei de Kepler, la Terra es desplaça més lentament en la seva òrbita.

De manera que en aquest moment vist des de la Terra seria quan el Sol es veuria més petit; cal dir que com que l’òrbita de la Terra és poc allargada (poc excèntrica) la diferència amb altres dies és inapreciable.Es dona la curiositat, i ens serveix de regla mnemotècnica, que la proximitat no té res a veure amb les estacions de l’any pel el fet que durant el nostre estiu estem just en el moment en què la Terra està més lluny del Sol. En canvi pels volts del dia 4 de gener, en ple hivern, es produeix la màxima aproximació de la Terra al Sol en la seva òrbita, el que es coneix com a periheli, i seria el dia que el Sol es veuria més gran de tot l’any des del planeta Terra.

tracking