SEGRE
Eclipsi parcial de Sol.

Eclipsi parcial de Sol.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquesta setmana tornem a tenir un dels esdeveniments més atractius del firmament, un eclipsi. En aquest cas es tracta d’un eclipsi parcial de Sol que tímidament podrem veure des de Catalunya el matí del dimarts dia 25 d’octubre. Els eclipsis de Sol són sempre un fenomen molt destacat ja que són espectaculars, especialment quan són totals, i rars degut al fet que cadascun d’ells només s’observa en una part més aviat petita del nostre planeta.

Per produir-se un eclipsi de Sol cal una alineació quasi perfecte a l’espai entre la Terra, la Lluna i el Sol, amb la Lluna interposant-se entre Terra i Sol. El més freqüent és que la Lluna no tapi del tot el Sol, i tinguem un eclipsi parcial, però donat que tenen mides aparents semblants la Lluna pot arribar a tapar exactament el disc del Sol i tenir un eclipsi total de Sol. Un cas peculiar és l’eclipsi anular en què la Lluna està ben alineada però no tapa del tot el Sol i ens el mostra com un anell.

En aquest cas l’eclipsi parcial tindrà un màxim de cobertura d’un 80 per cent en bona part de Rússia i en menor mesura a la resta de l’est d’Europa, oest d’Àsia, tota la conca mediterrània i nord-est d’Àfrica. En el cas de Catalunya ens trobem dintre de la zona d’observació del fenomen però amb un percentatge d’eclipsi d’aproximadament del 10 per cent, essent el nord est de Catalunya la zona més favorable però també visible des de tota la província de Lleida.

L’observació a Lleida començarà cap a les 11.35 hora oficial i durant una mica més d’una hora, fins a les 12.38 aproximadament, veurem com la Lluna fa una “petita mossegada” al Sol. El millor moment amb vora un 10 per cent de cobertura serà a les 12.06, per tant amb el Sol força elevat i que ens permetrà gaudir del fenomen.

Ara bé, per observar el Sol, i per tant un eclipsi de Sol, cal fer-ho amb molta cura, ja que mirar el Sol directament ens podria perjudicar seriosament la visió de manera permanent. Per fer-ho cal utilitzar aparells especials, si ho volem fer amb el nostre ull ens cal utilitzar unes ulleres amb filtres especials que anomenem “ulleres d’eclipsi” o alternativament els filtres de soldador del número 14 o superior. També podem consultar observatoris o agrupacions astronòmiques, que solen organitzar activitats en aquesta mena d’esdeveniments utilitzant telescopis especialment preparats.

.

tracking