SEGRE

TRIBUNALS INVESTIGACIÓ

El jutge deixa lliure l'empresonat per matar un metge a la Zona Alta

Un jutge de Lleida va deixar ahir lliure Alejandro Martínez Alfonso, l’home empresonat fa 4 mesos per matar un metge jubilat el juny del 2015 a la Zona Alta i apunyalar un guàrdia civil poc abans al passeig de Ronda. La causa s’ha arxivat provisionalment perquè no s’ha trobat sang humana en els ganivets intervinguts.

Alejandro Martínez Alfonso, el dia que va ingressar a la presó.

Alejandro Martínez Alfonso, el dia que va ingressar a la presó.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En una interlocutòria firmada ahir i a la qual ha tingut accés aquest diari, el magistrat, titular del jutjat d’Instrucció número 4 de Lleida, que porta la investigació per aquests dos atacs, ha formalitzat aquesta decisió al rebre un segon informe de la Unitat Central del Laboratori Biològic dels Mossos d’Esquadra, en el qual es dóna compte del fet que no s’ha trobat sang humana ni mostres de l’ADN amb prou qualitat en els ganivets intervinguts al domicili del sospitós quan aquest va ser detingut i va ingressar a la presó per aquests fets, el passat 13 de maig.

Abans, a finals del mes de juliol passat, ja va arribar un primer informe d’aquesta mateixa unitat de la Policia Científica en el qual també es descartava l’existència de restes de sang de les víctimes en els ganivets confiscats.

Alejandro Martínez Alfonso feia 4 mesos que estava a la presó, però ara ha estat alliberat i exculpat pel jutge

Arran d’aquell primer informe, Dani Ibars, advocat que defensa Miguel Alejandro Martínez Alfonso, ja va sol·licitar que es decretés la llibertat del seu client, que feia llavors dos mesos i mig que estava en presó preventiva pels dos atacs a punyalades a un metge jubilat i a un guàrdia civil retirat, el primer dels quals va morir i el segon va resultar greument ferit, encara que va sobreviure. En aquell moment, tanmateix, el jutge d’instrucció va confirmar la presó provisional en una interlocutòria firmada el passat 3 d’agost a l’espera que es rebés el segon informe científic dels Mossos d’Esquadra.

Aquest segon informe ha arribat aquest mes de setembre i la Unitat Central del Laboratori Biològic de la Policia Autonòmica hi arriba de nou a la conclusió que no hi ha restes de sang humana en els ganivets decomissats ni tampoc mostres de l’ADN amb prou qualitat per determinar-ne els components. Davant d’aquestes conclusions, el magistrat va firmar ahir una interlocutòria en la qual decreta la llibertat d’Alejandro Martínez i estableix l’arxivament provisional de la causa “per falta d’autor conegut, sense perjudici de reobertura en cas que s’obtinguin nous indicis sobre l’autoria dels fets”. És a dir, Alejandro Martínez està en aquests moments exculpat i no pesa sobre ell cap mesura cautelar (ni presó, ni fiança, ni personació al jutjat, ni cap altra), situació que es mantindrà en el supòsit que els investigadors no reuneixin nous indicis contra ell. Si en trobessin, la causa es reobriria.

Jaume Villalba, un cirurgià jubilat de 82 anys, va morir el 12 de juny del 2015 al ser apunyalat per un individu a la plaça Amics de Lleida, a la Zona Alta de la ciutat. Un mes abans, al passeig de Ronda, a prop de la plaça Amics de Lleida, un guàrdia civil retirat també va ser apunyalat, encara que en aquest cas va poder defensar-se i va salvar la vida.

En el cas de Cappont, perquè no es va poder determinar si el detingut i després exculpat presentava restes de pólvora a la seua roba; en el de la Zona Alta, perquè no s’han trobat restes de sang humana en els ganivets intervinguts. Les dos causes s’han arxivat provisionalment. En el supòsit que els detinguts haguessin estat jutjats i absolts per falta de proves, mai haurien pogut ser jutjats de nou per aquests crims, fins i tot en el supòsit que posteriorment apareguessin proves.

“Ni per això ni per prendre qualsevol altra mesura cautelar, ja que l’exculpació de les proves és clara, per la qual cosa era procedent més d’hora que tard l’arxivament provisional de la causa.” Un arxivament que el jutge d’instrucció ha pres de forma immediata en la interlocutòria firmada ahir.

Anteriorment, Ibars ja havia demanat que se substituís la pena de presó per la de fiança, personació als jutjats o una altra mesura cautelar quan es va rebre el primer informe exculpatori. El jutge va decidir llavors esperar a conèixer el resultat del segon informe, que ha arribat aquest mes de setembre, i “ara l’única decisió raonable era l’arxivament”, que és la que ha pres el jutge d’instrucció.

Alejandro Martínez Alfonso, el dia que va ingressar a la presó.

Alejandro Martínez Alfonso, el dia que va ingressar a la presó.

tracking