SEGRE

MOBILITAT TRANSPORT PÚBLIC

La Paeria va augmentar quasi en un milió la subvenció a Autobusos el 2015

La junta del govern local la va aprovar per 7,6 milions, davant els 6,7 de l’any anterior || El 2003, al privatitzar el servei, l’aportació municipal va ser de 2,46 milions

L’L20 Ronda és una de les línies amb més viatgers el 2015, amb gairebé 600.000.

L’L20 Ronda és una de les línies amb més viatgers el 2015, amb gairebé 600.000.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La subvenció de la Paeria a Autobusos de Lleida el 2015 va ser de 7.638.625 euros, gairebé 900.000 euros més que l’any anterior, quan es va situar en 6,76 milions. La liquidació definitiva de la contribució va ser aprovada en la junta de govern local d’aquesta setmana, fet que ha suscitat crítiques d’alguns grups de l’oposició al considerar que la despesa pública ha de debatre’s en comissió informativa i passar per sessió plenària, ja que, malgrat que l’equip de govern tingui competències per ratificar-la, totes les formacions han de poder opinar i saber en què s’inverteixen els diners dels ciutadans.

S’ha de recordar que des de la privatització del servei dels autobusos urbans el 2003, el dèficit d’explotació del servei (és a dir, la diferència entre els costos i els diners que paguen els usuaris pels bitllets) no ha parat d’augmentar. Així, per exemple, el 2003 l’aportació municipal a l’empresa concessionària va ser de 2,46 milions d’euros, mentre que el 2012 va ascendir fins als 5,35 milions anuals i l’any passat, fins als 7,6 milions recentment aprovats.

El 2015, un terç dels usuaris d’autobusos van viatjar gratis gràcies a les bonificacions de la Paeria

Un factor que pot influir en l’augment progressiu del dèficit són les tarifes de bonificacions implantades per l’ajuntament, amb les quals els jubilats (a través de la targeta T-Temps) o els nens menors de dotze anys (gràcies a la targeta T-12) viatgen gratis a la xarxa d’autobusos urbans.

De fet, segons xifres municipals, un de cada tres usuaris que van pujar durant l’any passat a un autobús urbà no va pagar bitllet gràcies a aquestes deduccions.

La Paeria va portar a terme una remodelació integral de la xarxa d’autobusos el setembre del 2014 amb l’objectiu de reduir els quilòmetres recorreguts i disminuir, d’aquesta manera, la despesa per a les arques municipals que suposava el servei, ja que el consistori paga la concessionària per quilòmetre. A aquesta reorganització la van seguir altres modificacions en línies puntuals per racionalitzar la despesa i incrementar el nombre de viatgers.

Així, l’any passat la xarxa d’autobusos va registrar 6.213.420 usuaris, un 11% més que el 2014, però lluny dels 7,5 milions del 2010. Les línies més utilitzades van ser l’L7, que enllaça el Secà amb els Magraners; l’L6 Mercat Bordeta-Arnau de Vilanova; l’L2 Ronda-Hospitals, i l’L20 Ronda.

tracking