SEGRE

HABITATGE OFERTA

Un mercat immobiliari dual

A Lleida encara escassegen les noves promocions i les poques que es construeixen estan encarades a perfils socials alts, amb preus superiors a 250.000 euros || En canvi, l’oferta existent de segona mà segueix a preus baixos i és fàcil trobar habitatges entre 35.000 i 65.000 euros

Vista d’una promoció de cinc cases unifamiliars d’alt nivell iniciada recentment a la zona d’expansió de Ciutat Jardí.

Vista d’una promoció de cinc cases unifamiliars d’alt nivell iniciada recentment a la zona d’expansió de Ciutat Jardí.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Si busca un pis de segona mà a un preu assequible, pot ser que estigui d’enhorabona, ja que el mercat immobiliari de Lleida ofereix nombroses opcions en pisos usats en un rang de preus d’entre 35.000 i 65.000 euros, encara que pot ser que necessitin una petita o gran reforma. Si el que vol és un habitatge nou, les opcions són més escasses, ja que encara són comptades les promocions que es comencen, i estan encarades a perfils socioeconòmics alts. Els preus són a partir de 250.000 euros, aproximadament, sovint amb piscina comunitària i fins i tot pista de pàdel, que poden disparar el cost molt més enllà dels 300.000.

De fet, és significatiu que les zones més dinàmiques quant a noves construccions siguin Ciutat Jardí, on proliferen els habitatges unifamiliars, i, en menor mesura, la Zona Alta. En canvi, l’oferta disponible de gamma mitjana –sobre 120.000-150.000 euros– és pràcticament inexistent en pisos nous i es limita a alguns pisos usats, amplis, en bon estat i ben situats, un perfil que no abunda.

L’oferta de pisos de gamma mitjana és pràcticament inexistent, en especial en habitatge nou

El mercat immobiliari de la ciutat és, doncs, cada vegada més dual.

“Els taxadors van bojos, perquè han d’aplicar factors de ponderació per zones i és molt difícil quan els pisos usats estan a 600 euros per metre quadrat i els nous, a 2.000. Hi ha escassetat de cases noves i sobreabundància de velles”, apunta el president del Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària de Lleida, Josep Maria Esteve.

En aquest sentit, els inversors experimentats estan aprofitant per comprar pisos de segona mà a preus baixos, amb l’objectiu de buscar rendibilitat al mercat de lloguer.

Els API confien, al seu torn, que quan els bancs hagin liquidat els actius més deteriorats i a pitjors zones a preus de saldo, el mercat comenci a normalitzar-se, fins a situar-se en preus entorn dels 1.000-1.200 € per metre quadrat. També s’espera que el 2017 o el 2018 s’iniciïn noves promocions.

Tanmateix, la crisi va desplomar el preu de l’habitatge, cosa que sumada a la supressió dels ajuts a promotors i compradors ha fet que no tingui ja cap sentit.

En el cas de Lleida ciutat, el preu del mòdul de protecció oficial –que no s’ha actualitzat– és d’1.576,64 €/m², molt per sobre del valor dels habitatges de segona mà al mercat lliure. Això ha fet que des del 2013 només s’hagin iniciat a Lleida 19 pisos de protecció oficial i e

n el conjunt de Catalunya la seua quota de mercat ha passat de prop del 70% el 2009 a menys d’un 20% ara.

Les promocions de protecció oficial han perdut tot el sentit Els habitatges de protecció oficial tenien com a objectiu facilitar l’accés a la vivenda de les persones que no podien accedir al mercat lliure, ja que el seu preu màxim era limitat i més barat.

Vista d’una promoció de cinc cases unifamiliars d’alt nivell iniciada recentment a la zona d’expansió de Ciutat Jardí.

Vista d’una promoció de cinc cases unifamiliars d’alt nivell iniciada recentment a la zona d’expansió de Ciutat Jardí.

tracking