SEGRE

HABITATGE

Cauen un 10% els rebuts impagats de les comunitats de propietaris

L’últim any, però al 70 per cent dels blocs hi ha algun deutor || Aquest fet obliga a retardar obres o que els altres veïns assumeixin la part del deutor

Vista de Lleida ciutat, que té un alt percentatge de les comunitats de propietaris de la província.

Vista de Lleida ciutat, que té un alt percentatge de les comunitats de propietaris de la província.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El volum de l’impagament de les quotes mensuals de les comunitats de veïns de Lleida va baixar entre un 10 i un 15% el 2015, segons Jaume Facerías, president del col·legi d’Administradors de Finques de Lleida. Encara que assenyala que és difícil xifrar l’import d’aquests impagaments a les comarques de Lleida, insisteix que queda molt camí per recórrer, perquè actualment prop del 70% de les comunitats de propietaris compta amb algun morós, malgrat que ho sigui de forma puntual.

“La crisi econòmica ha passat factura a molts propietaris. Per recuperar els deutes pendents solem recórrer a la via judicial i, encara que acostumem a guanyar les demandes, el seu cobrament depèn de la capacitat econòmica del demandat. Embargar part del sou o d’algun compte bancari són algunes alternatives per liquidar el deute acumulat mes a mes”, explica Facerías, que també subratlla que “és un tema molt complex i que cada cas té les seues peculiaritats”.

Una de les conseqüències directes de l’impagament de les quotes comunitàries és que s’hagin de retardar les obres de manteniment o de reforma previstes a l’edifici o que la resta de propietaris assumeixin l’import de la part corresponent dels veïns morosos. “Si el deute no és molt elevat, de vegades el sufraguen entre els altres propietaris per poder dur a terme les actuacions de reforma”, explica Sheila Martín, de Comunitària Administració. “Sobretot, paguen les derrames si les obres són indispensables per a la seguretat de l’edifici”, afegeix Facerías.

Estudi sobre morositat A Catalunya, l’impagament per morositat en les comunitats de propietaris el 2015 es va xifrar en 282 milions, segons un estudi del Consell General de Col·legis d’Administradors de Finques (CGCAFE) presentat ahir, i és la catalana una de les comunitats que menys el van reduir (un 2,2 per cent). En el conjunt de l’Estat, l’impagament ascendeix fins als 1.812 milions euros i l’import mitjà de la morositat es va situar en els 1.377 euros per comunitat de propietaris. En el cas de la morositat bancària, ascendeix a 337 milions el 2015.

tracking