SEGRE

HABITATGE LEGISLACIÓ

El Govern obre la porta a expropiar l’ús de pisos de bancs en 29 municipis de Lleida

Recupera l’obligatorietat d’oferir un lloguer social a les famílies que hagin de ser desnonades

Imatge d’una protesta de la PAH contra els desnonaments i en defensa del dret a l’habitatge.

Imatge d’una protesta de la PAH contra els desnonaments i en defensa del dret a l’habitatge.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Generalitat va aprovar ahir un projecte de llei que li permetrà abordar l’expropiació temporal de l’ús dels habitatges buits d’entitats financeres per donar-los un ús social, per un període màxim de 4 a 10 anys. La mesura podrà aplicar-se en un total de 29 municipis de Lleida, entre els quals totes les capitals de comarca (vegeu el quadre), ja que la Generalitat també amplia el nombre de municipis amb demanda acreditada d’habitatge social, de 72 a 234 (fins ara només Lleida ciutat hi estava inclosa).

Aquesta disposició busca esquivar el veto del Tribunal Constitucional (TC) a una altra iniciativa similar aprovada dins la llei 24/2015, que obligava els bancs i altres grans propietaris a cedir obligatòriament als ajuntaments o la Generalitat els pisos buits per tres anys.

El Tribunal Constitucional va dictaminar que violava el dret de propietat, per la qual cosa ara el Govern ha buscat empara en la llei d’Expropiació per aconseguir el mateix objectiu de mobilitzar aquest parc d’habitatges. El cost el fixarà el Jurat d’Expropiacions i la Generalitat restarà de l’import a pagar els diners que inverteixi a rehabilitar els pisos.

La nova llei, que la Generalitat espera aprovar aquest mes, també recupera altres mesures vetades. Així doncs, es crea un sistema de reallotjament obligatori amb lloguer social per a les famílies desnonades per un període màxim de tres anys, tenint en compte la situació de crisi i que l’habitatge és un dret fonamental. Abans, es fixava un lloguer social obligatori i permanent que havien d’oferir els bancs, però el Govern va qüestionar aquesta limitació perpètua. A la pràctica, això suposa que no es podrà desnonar cap família sense oferir-li abans un lloguer social.

Finalment, es recupera la mediació obligatòria entre famílies sobreendeutades i entitats financeres, a través de la normativa de consum. Es crearan comissions a tot Catalunya, amb la participació de l’administració, entitats socials, advocats, ajuntaments i les entitats financeres, que analitzaran els casos i elaboraran plans integrals per solucionar-los. L’objectiu és ampliar el parc públic d’habitatge social i evitar desnonaments. La consellera Meritxell Borràs es va mostrar confiada que aquesta llei no serà de nou recorreguda perquè és “jurídicament impecable”.

tracking