SEGRE

TRIBUNALS DRETS HUMANS

Detecten deu matrimonis forçats a Lleida en sis anys, tres amb menors

Es persegueixen com a delicte de coaccions i la majoria són difícils de descobrir

Un moment de la jornada celebrada ahir a la Diputació de Lleida.

Un moment de la jornada celebrada ahir a la Diputació de Lleida.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els Mossos d’Esquadra han detectat deu casos de matrimonis forçats a la província de Lleida en els últims sis anys, dels quals tres afectaven una nena menor d’edat. Segons van explicar ahir fonts de la policia autonòmica i investigadors reunits en una conferència que es va celebrar a la Diputació, aquests matrimonis, que són considerats delicte i una forma de violència masclista, són només la punta de l’iceberg d’aquesta problemàtica social, ja que la majoria de casos són molt difícils de detectar. En el conjunt de Catalunya els Mossos han investigat 110 casos des del 2010, una xifra que reflecteix que aquest tipus d’unions en les quals una de les parts –generalment la dona, en moltes ocasions menor d’edat– es casa en contra de la seua voluntat, té una presència important.

El perfil majoritari de les víctimes dels matrimonis forçats són dones d’origen estranger (especialment procedents de l’Índia, el Pakistan o la Xina, on aquesta pràctica està fortament arrelada en la seua cultura), encara que també hi ha dones d’ètnia gitana i d’origen espanyol que són sotmeses a unions forçades. Així ho va explicar Maria Barcons, conferenciant i investigadora del grup Antígona, creat l’any 2000 a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per fomentar la igualtat de gènere. Barcons va pronunciar la conferència Obstacles i oportunitats legals per abordar els matrimonis forçats, organitzada per Dixit (Centre de Documentació de Serveis Socials de Lleida). “Estem parlant d’un problema gens visible i poc estudiat i protocolitzat. Aquestes dones pateixen violència física, moral, econòmica i sexual, són víctimes d’amenaces i és molt difícil que en surtin. La majoria no denuncien per por de la seua pròpia família”, va advertir Barcons.

El perfil majoritari de les víctimes d’aquest tipus de delicte són dones d’origen estranger

Els matrimonis forçats s’inclouen com a delicte en el Codi Penal, enquadrats dins de les coaccions i amenaces. Segons fonts de la Fiscalia Provincial de Lleida, actualment no hi ha cap causa pendent d’aquest tipus. Sí que són més freqüents els matrimonis fraudulents, la majoria amb l’objectiu d’aconseguir la nacionalitat.

tracking