SEGRE

POLÍTICA PLE

L’oposició impedeix aprovar per primera vegada el balanç dels comptes de l’últim any

L’alcalde i C’s adverteixen que pot afectar les subvencions de l’Estat i la Generalitat, però els altres grups ho neguen || Ratificada l’elecció de Llorenç Corbella al capdavant de la programació teatral

Votació al ple municipal, que va tornar a ser maratonià i es va prolongar durant vuit hores.

Votació al ple municipal, que va tornar a ser maratonià i es va prolongar durant vuit hores.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El ple de la Paeria va rebutjar ahir per primera vegada l’expedient de compte general de l’ajuntament, el document que acredita la fiscalització de l’execució del pressupost del 2015 de la Paeria i els seus ens vinculats, perquè sigui enviat a la Sindicatura de Comptes i al Tribunal de Comptes. El debat va ser especialment agre i crispat, amb acusacions creuades entre el govern –amb suport de C’s– i la resta de l’oposició. Els primers afirmen que l’aprovació del compte hauria de ser un mer tràmit i que no complir-lo pot comportar repercussions greus en forma de suspensió de subvencions i transferències de l’Estat i la Generalitat. “La llei diu que l’aprovació del compte general és un acte essencial per a la fiscalització que no requereix conformitat amb les actuacions ni genera responsabilitat sobre aquestes. Aprofiten per evidenciar que el govern està en minoria”, va retreure l’alcalde a CiU, ERC, Crida, Partit Popular i Comú. “El tramitarem i esperem que no hi hagi conseqüències”, va afegir. La primera tinent d’alcalde, Montse Mínguez, va agregar que donen una mostra de la seua “frustració” i que prioritzen l’interès partidista al general.

L’oposició va insistir a tornar a censurar la gestió econòmica municipal amb duresa i va negar que la decisió tingui repercussions. “Utilitzen la política de la por sobre el tall de subvencions, quan la llei no ho diu. La comptabilitat de l’EMU no dóna una imatge real, els comptes no estan sanejats, tenim una elevada fiscalitat, inversions mínimes i falta control de la despesa”, va criticar Rosa Maria Salmerón, de CiU. “El nostre vot en contra és conseqüència de la mala gestió pressupostària i no ens deixarem pressionar”, va afirmar Carles Vega (ERC). Tant la Crida, com PP i Comú van insistir en el rebuig de l’expedient per la censura a la gestió econòmica de la Paeria. “Sabem que no hi ha irregularitat tècnica, però no podem donar l’aval a com es van gastar els diners”, va dir Francesc Gabarrell (Crida), mentre que Joan Vilella (PP) va parlar d’una gestió “nefasta”. Ángeles Ribes (C’s) va remarcar que l’aprovació del compte general és necessària abans o després. “Validem el procediment comptable i deixem les valoracions polítiques per a la discussió dels pressupostos”, va afirmar i va reclamar als grups que assumeixin la seua responsabilitat amb les conseqüències.

El debat va ser crispat i govern i oposició van creuar retrets i acusacions

El ple també va donar el vistiplau, amb abstenció d’ERC, Crida i Comú, al nomenament de Llorenç Corbella com a nou director d’arts escèniques, a càrrec de la programació teatral. L’oposició va criticar que hagi acabat nomenant-se a dit, després de quedar desert un concurs previ, però va avalar l’elecció de Corbella.

Lleida

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, va reiterar ahir durant el ple, a preguntes del Comú i del PP, que té plena confiança que la Paeria guanyarà el contenciós plantejat per la concessionària dels radars. “Estic convençut que no costarà ni un euro a la Paeria. Tenim 200 contenciosos a l’any, aquest n’és un més. La velocitat es va fixar en 65 km/h en reunions en les quals hi havia el concessionari, a proposta de la Guàrdia Urbana, la qual cosa jo considero que és de comú acord”, va afirmar i va afegir que la llei permet discrecionalitat per decidir si es multa els conductors que van a més de 50 km/h però a menys de 110. Així mateix, va reiterar que els radars han complert la funció de reduir els accidents, encara que la concessionària té tota la legitimitat per reclamar si no guanya prou. Pel que fa a les inversions previstes al contracte, es va mostrar segur que es faran, encara que va admetre que l’empresa les utilitza com a forma de pressió. Quant al compromís d’informar cada tres mesos de les multes, l’alcalde va indicar que es farà quan tècnicament sigui possible. D’altra banda, ERC va criticar en el ple que la Paeria no obligui la promotora de la discoteca Biloba a complir la normativa sobre mobilitat, ja que, per exemple, ha tardat més de tres mesos a instal·lar un semàfor que li va ser requerit. Carles Vega va afirmar que hi ha “permissivitat” amb aquest local, però que Fèlix Larrosa ho va negar i va afirmar que els controlen i els han sancionat per soroll.

El ple condemna la dictadura franquista, amb abstenció del PPEl ple va aprovar per àmplia majoria una moció d’ERC per manifestar la condemna “ferma i contundent de la dictadura franquista i els seus crims”. Només es va abstenir el PP en aquest punt i el portaveu, Joan Vilella, va assegurar que condemnen totes les dictadures, però que no els sembla bé que s’oblidi la violència a la zona republicana durant la guerra. En canvi, el ple va votar no a una proposta del PP per rebutjar les conclusions de la comissió parlamentària del procés constituent, gràcies a l’abstenció del PSC. Sí que es va aprovar, amb vots de PSC, PP i C’s, “defensar les institucions i rebutjar que aprovin iniciatives contra l’Estatut o la Constitució”.

tracking