SEGRE

ECONOMIA FISCALITAT

La Paeria preveu congelar els impostos i una nova taxa per a les operadores de mòbils

Recuperarà el gravamen que va haver de retirar al perdre litigis amb les companyies de telecomunicacions || Haurà de negociar-ho en els pròxims dies amb l’oposició i diversos grups volen rebaixes en l’IBI

Imatge d’una votació en el ple municipal celebrat el mes de juliol passat a la Paeria.

Imatge d’una votació en el ple municipal celebrat el mes de juliol passat a la Paeria.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Paeria preveu aprovar en el pròxim ple una nova taxa a les companyies operadores de telefonia mòbil, que suplirà la que va haver d’anul·lar després de perdre diversos litigis judicials. Gravarà l’ús de l’espai públic que fan les antenes situades en àrees urbanes i s’inspira en l’ordenança vigent a l’ajuntament de Madrid, que va ser avalada per una sentència del Tribunal Suprem, va explicar la tinenta d’alcalde d’Economia, Montse Mínguez. Això dóna garanties que el nou text legal, que de ben segur tornarà a ser recorregut per les empreses, podrà mantenir-se. Mínguez va ressaltar també que ultimen l’informe econòmic que justifica la taxa per l’aprofitament de l’espai públic i que serà exhaustiu, malgrat que no va poder precisar encara quina seria la recaptació prevista per aquesta via. Altres ciutats com Barcelona també han recuperat ara aquesta taxa.

Aquesta proposta formarà part de l’expedient d’ordenances fiscals per al 2017 que es votarà en el ple del dia 28. La Paeria planteja la congelació de l’IBI i de la resta de les taxes municipals, així com alguna bonificació social més (vegeu el desglossament), i es mostra “oberta a negociar” amb la resta dels grups de la Paeria. Arribar a un acord és imprescindible per evitar una pròrroga de les ordenances actuals, ja que el govern està en minoria. “La nostra proposta inicial és de congelació i a partir d’aquí podem parlar-ho, tenim dos setmanes abans del ple per anar treballant-ho. Cal ser conscients que l’IBI suposa la part més important dels ingressos i que després caldrà fer els pressupostos i tots voldrem poder fer coses”, va afirmar Mínguez.

El ple municipal del dia 28 debatrà les ordenances fiscals per al 2017 amb aquesta proposta

L’IBI tornarà a ser el punt clau de la negociació, ja que són diversos els grups que exigeixen una rebaixa per pactar. És el cas de CiU, però també d’altres socis potencials com són ERC i el PP. “No ens tanquem a un acord, però hi ha premisses que considerem innegociables, com és una reducció de l’IBI. No s’entén que amb les valoracions de les cases baixant un 35% l’IBI continuï igual. Hi ha d’haver una revisió que la gent noti i una sensibilitat social més gran amb les bonificacions”, va plantejar Carles Vega (ERC). Per al PP, la rebaixa d’aquest impost és un cavall de batalla des de fa anys i serà condició bàsica per a qualsevol tipus d’acord, va explicar el seu portaveu, Joan Vilella.

L’any passat, el PSC va salvar l’aprovació de les ordenances fiscals amb el suport del seu soci habitual de C’s i el suport de Crida per Lleida, a canvi d’introduir criteris de progressivitat en l’IBI rebaixant les quotes més baixes amb ajuts. La Crida preveu presentar aquest any la seua pròpia proposta i augmentarà les exigències per pactar.

“En els últims anys s’han rebaixat els valors cadastrals, però considerem que és insuficient i que ha arribat l’hora de fer el mateix amb els tipus positius. Estem oberts a negociar quina ha de ser la disminució per arribar a un acord amb altres grups”, va afirmar. Postius va afegir que consideren que “hi ha marge” per rebaixar aquest impost, que suposa la principal via de finançament de les arques municipals amb pràcticament un terç dels ingressos.

La Sindicatura rectifica ara sobre el compte general

La Sindicatura de Comptes de la Generalitat va rectificar ahir la informació facilitada a aquest diari dimarts passat i va aclarir que la falta d’aprovació del compte general per part del ple municipal no té per què afectar els fons que la Paeria rep de la Generalitat.

La Sindicatura va assenyalar que l’article 41.6 de la llei 18/2010, que regula el seu funcionament, preveu que “s’entendrà complert el tràmit de remissió dels comptes si, una vegada sotmesos al ple de la corporació local de què es tracti, no són aprovats però s’envien, amb caràcter provisional, a la Sindicatura (...) amb un certificat adjunt que acrediti la seua presentació al ple, sense perjudici de l’aprovació posterior per part de la corporació”.

La clau, doncs, rau en el fet que la Paeria adjunti aquest certificat que acrediti que la qüestió es va abordar en el ple municipal de la setmana passada. La Sindicatura no es pronuncia, en canvi, sobre la repercussió que pugui tenir la no-aprovació del compte general de cara al Tribunal de Comptes i les transferències de fons procedents dels pressupostos de l’Estat.

El ple del passat dia 7 va rebutjar l’aprovació del compte general, ja que el PSC només va aconseguir el suport de C’s per aprovar-lo, la qual cosa va resultar insuficient al votar-hi en contra la resta de l’oposició. El govern va argumentar la necessitat de donar tràmit a aquest expedient, assegurant que es tracta sols d’una verificació comptable de l’execució del pressupost, però que no implica estar d’acord amb la gestió. A més, tant govern com C’s van advertir de les possibles repercussions legals en forma de retallada de subvencions i transferències. En canvi, l’oposició va defensar el seu vot en contra com una via per rebutjar la gestió pressupostària municipal i va negar que tingui repercussions.

tracking