SEGRE

successos

Cau a Lleida una banda que assaltava camions en marxa amb un mètode de pel·lícula

S'han detingut set persones, tres de les quals han ingressat a presó, i se n'han investigat quatre més a les que se'ls imputen 16 delictes de robatori amb força

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Mossos d'Esquadra de la Regió Policial de Ponent, en un equip conjunt amb l'Equipo de Patrimonio de la Guardia Civil de Zaragoza, han desarticulat un grup criminal dedicat al robatori de la càrrega de camions mitjançant el mètode coneguts com a 'surfers' i al robatori en interior d'empreses pel procediment del butró.

Els detinguts, tots ells de nacionalitat romanesa i d'edats compreses entre els 18 i 41 anys, estan domiciliats a la localitat de Lleida.

Als arrestats se'ls relaciona amb 16 delictes de robatori amb força (vuit en camions i vuit en empreses i altres instal·lacions), pertinença a grup criminal, falsificació de document públic i usurpació d'estat civil. Aquests dos últims delictes per falsificar documents personals per fer-se passar per una altra persona i així evitar ser localitzats per les forces policials.

La investigació la van iniciar agents de l'Equipo de Patrimonio de la Guardia Civil de Zaragoza l'abril d'enguany quan van investigar set robatoris a camions utilitzant el mètode dels surfers quan circulaven per vies ràpides al seu pas per la província de Saragossa.

Després de les primeres investigacions dels agents van aconseguir determinar que es tractava d'un grup organitzat que utilitzava vehicles de diversa tipologia per cometre els assalts i actuaven amb gran precisió i celeritat. La xarxa va deixar d'actuar en el mes de maig davant l'alarma social creada per aquests fets i la seva difusió als mitjans de comunicació, per reorganitzar-se de nou a l'estiu per tornar a actuar al mes d'agost.

Un modus operandi poc conegut i molt arriscat d'executar

Aquest modus operandi dels surfers, encara poc conegut a Catalunya és molt tècnic, complicat d'executar i una pràctica amb un alt grau de risc: utilitzaven tres vehicles en cada assalt a camions. El primer vehicle es posicionava davant del camió per alentir la seva velocitat, mentre que el segon es situava a la part posterior des d'on es cometria el robatori. Aquest segon turisme, disposava en ocasions de sostre solar i estava preparat per a l'execució d'aquesta modalitat delictiva ja que disposava únicament de seient del conductor amb la finalitat de tenir més espai de moviment per al membre de la banda que actuaria de 'surfer'.

El surfer utilitzava sistemes de subjecció com arnesos, sortia pel sostre solar o la finestreta, se situava al capó del turisme i des d'allà fracturava el pany del semiremolc del camió amb una eina específica com una radial i accedia a l'interior de la caixa. Un cop dins sostreia els productes i els llançava al voral de la carretera o autopista. Els components del grup que anaven al tercer vehicle recollien la mercaderia sostreta i la hi carregaven.

Un exemple de robatori amb el mètode del 'surfer':

El material es traslladava a la Rioja

La Guàrdia Civil va aconseguir determinar la identitat d'alguns integrants d'aquesta xarxa. En constatar que els autors dels robatoris dirigien la xarxa des de Lleida es va iniciar la segona fase d'aquesta investigació juntament amb agents dels Mossos d'Esquadra de l'Àrea d'Investigació Criminal de la Regió Policial de Ponent.

De les gestions d'investigacions realitzades pels dos cossos policials es va aconseguir esbrinar que el material sostret pel grup criminal, en les seves dues activitats, tant en el cas dels robatoris a camions com als de les empreses, es traslladava a la Rioja. Des d'aquesta comunitat es donava sortida ràpidament als productes sostrets al mercat negre a l'estat espanyol i, fins i tot, a Romania. Per aquest motiu es va incorporar a la investigació la Unidad Orgánica de Policía Judicial de la Guardia Civil d'aquesta comunitat.

D'altra banda, els investigadors van poder esbrinar que la xarxa tenia en estudi noves rutes de camions per tornar a actuar amb el mètode dels surfers. L'últim assalt a un camió es va produir la nit de l'11 al 12 d'octubre mentre realitzava el trajecte entre Tarragona i Madrid en el qual li van sostreure material informàtic del seu interior.

El grup criminal estava perfectament jerarquitzat i els seus components desenvolupaven diferents tasques dins de la xarxa. Les seves accions es dirigien des de Lleida i abans de cometre els il·lícits, en les seves dues vessants, realitzaven un reconeixement exhaustiu de la zona d'actuació i fixaven els seus objectius, tant dels moviments dels camions com de la ubicació de les empreses i instal·lacions on perpetraven els robatoris.

Detencions i escorcolls a Lleida i Bellvís

L'operació per desmantellar el grup la van dur a terme agents dels Mossos d'Esquadra i de la Guàrdia Civil la matinada del dissabte 15 d'octubre a Lleida i van arrestar set dels integrants de la xarxa.

Després de les detencions es van realitzar dos escorcolls en dos domicilis dels detinguts ubicats a Lleida i Bellvís, on es van trobar materials utilitzats per a la comissió dels robatoris com ara transceptors portàtils, amb els quals es comunicaven entre si, roba que els identificava i ubicava a llocs on s'havien comès algun dels robatoris, material específic de subjecció i abordatge a camions en ruta, diners en metàl·lic, eines per cometre els fets, telèfons mòbils, anotacions rellevants per a la investigació i, fins i tot, un motor extractor portàtil de gasoil per sostreure el combustible de camions. També es van intervenir multitud d'eines mecàniques, elèctriques i manuals procedents dels robatoris comesos.

Presó per a tres dels detinguts

Els detinguts van passar a disposició judicial el dia 17 d'octubre i el jutge va decretar l'ingrés a presó per a tres dels arrestats i la llibertat amb càrrecs per als altres quatre.

Material intervingut en l'operació policial.

Cau a Lleida una banda que assaltava camions en marxa amb un mètode de pel·lículaMossos d'Esquadra

tracking