SEGRE

MEMÒRIA HISTÒRICA

Commemoren els 40 anys de la Marxa per la Llibertat després del franquisme

Editen un llibre que recorda aquesta lluita

Participants lleidatans en la Marxa de la Llibertat del 1976, ahir abans de la presentació del llibre.

Participants lleidatans en la Marxa de la Llibertat del 1976, ahir abans de la presentació del llibre.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una vintena de participants lleidatans en la Marxa per la Llibertat del 1976 es van congregar ahir per commemorar els 40 anys d’aquesta mobilització, una de les primeres després de la mort de Franco. “Estàvem en els temps de la Transició, feia set mesos que havia mort Franco i volíem expressar el que feia molts anys que no podíem dir, que volíem llibertat, amnistia i estatut d’autonomia”, va explicar Miquel Sancho, un dels participants.

La columna lleidatana havia de partir d’Esterri d’Àneu i hi van arribar amb autobús una vintena de joves per sortir caminant l’endemà en la marxa per localitats lleidatanes cap al monestir de Poblet. “Vam passar-hi la nit, però la Guàrdia Civil va avortar la protesta abans de començar i ens va detenir en un bar. A mi em van portar a la caserna de Tremp i em van amenaçar, després em van dur a agafar el tren de la Pobla, amb el qual vam tornar tots amb el bitllet pagat”, va relatar Eugeni Casanova, un altre dels participants en la mobilització. “Va ser la llavor de tota la recuperació que va venir després”, va assenyalar Sancho.

Els participants recorden la forta repressió contra aquest incipient moviment a favor de la democràcia

Els assistents també van recordar la repressió en altres activitats de l’època, com el repartiment d’octavilles en una representació de Tirant lo Blanc a la Seu Vella que va acabar amb múltiples detencions o un minut de silenci dels captaires per la pau, que demanaven la llibertat de presos polítics a la plaça Paeria, amb pallisses a unes quaranta persones. L’IEI va acollir ahir l’acte de presentació del llibre Poble català, posa’t a caminar, que porta per títol el lema d’aquella mobilització iniciada el juliol del 1976 i que narra els orígens i desenvolupament enmig de la repressió. Els autors són els historiadors Josep Calvet i Oriol Luján.

tracking