SEGRE

PATRIMONI AUS

La Catedral retirarà quinze nius de cigonyes i en deixarà mitja dotzena

Medi Ambient autoritza treure els que donen a la façana i el d’una torre posterior que té risc de caure || Els que estan als contraforts es mantindran

Bona part dels nius estan situats a les torres que donen a la façana principal.

Bona part dels nius estan situats a les torres que donen a la façana principal.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La conselleria de Territori i Sostenibilitat ha autoritzat el capítol de la Catedral que procedeixi a retirar els catorze nius de cigonyes que hi ha a la façana i un d’ubicat a una torre posterior que suposa un perill per a la via pública, ja que hi ha risc que caigui. En canvi, es mantindran mitja dotzena de nius que estan situats a sobre dels contraforts de la teulada. Aquesta és la decisió que ha adoptat la Generalitat després d’una reunió en què van participar representants de Medi Ambient, de Cultura i del bisbat.

L’autorització estipula que els treballs de retirada hauran d’estar acabats abans del 6 de febrer, ja que llavors comença el període de cria de les cigonyes, i que en cap cas “podran interferir” en els nius que hi hagi als contraforts. Així mateix, indica que des d’aquesta data fins al dia 1 d’agost hauran de limitar-se les actuacions a la teulada a “les imprescindibles per al manteniment de la façana i evitar qualsevol molèstia a les cigonyes establertes als contraforts”.

Així mateix, assenyala que el niu de la torre posterior que amenaça de caure haurà de ser suprimit com més aviat millor i s’haurà d’evitar que les aus en tornin a instal·lar un altre en aquest punt. Aquest acord inclou la creació d’una comissió que avaluarà l’efectivitat de les mesures adoptades de cara que el manteniment de la teulada sigui compatible amb la presència de cigonyes. Actualment, la Catedral acull una vintena de nius i quaranta cigonyes adultes, població que es duplica amb els pollets durant el període de cria.

En principi, aquest acord ha de servir per posar punt final al conflicte sorgit entre el capítol de la Catedral i els ecologistes arran que el primer retirés l’hivern passat tots els nius que hi havia a la teulada i instal·lés un dispositiu amb bandes elèctriques de baix voltatge i altres sistemes destinats a impedir que les cigonyes tornessin a instal·lar-se a la teulada.

Tanamteix, aquest dispositiu no va acabar sent efectiu perquè, segons indiquen els responsables de la instal·lació, el departament Medi Ambient els va obligar a abandonar els treballs abans que estiguessin a punt arran d’una denúncia de l’entitat ecologista Ipcena, que es va mobilitzar contra la retirada dels nius.

tracking