SEGRE

POLÍTICA IMPOSTOS

Apujar l’IBI als locals dispararia 4.600 rebuts, segons la Paeria

El PSC destaca que la proposta d’ERC, Crida i Comú afecta centenars de negocis i comunitats || Insisteix en la congelació, però està obert a ampliar bonificacions

El pròxim ple municipal votarà l’aprovació de les ordenances fiscals per a l’any que ve.

El pròxim ple municipal votarà l’aprovació de les ordenances fiscals per a l’any que ve.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La proposta plantejada pels grups d’ERC, Crida i Comú de gravar més l’IBI al 10% de més valors cadastrals dins dels diferents sectors d’immobles no residencials –tal com permet la llei d’Hisendes Locals– afectaria, segons l’àrea municipal d’Economia, 4.649 rebuts, que pujarien prop d’un 30%. La tinenta d’alcalde responsable de l’àrea, Montse Mínguez, va dir que aquest increment estaria motivat perquè la proposta dels tres grups passa per fixar un tipus prop de l’1,2 (hi ha petites diferències entre ells), mentre que l’actual és del 0,858.

Mínguez va destacar que entre els rebuts afectats no només figuren les principals superfícies comercials, sinó centenars de negocis, com tallers, establiments d’automoció o comerços locals, que són activitats que generen ocupació, i també nombroses comunitats de propietaris de blocs d’habitatges, en els quals tot el pàrquing està a nom de la comunitat en lloc de tenir cada plaça a nom del titular. De fet, el sector més afectat és el dels magatzems, amb 3.503 rebuts, seguit pel comercial (496), solars (215), oficines (198), industrial (188) i sanitat (18). La resta, que a tot estirar n’hi ha una desena, són d’ús cultural, lleure i hostaleria, espectacles, esportiu, religiós i edificis singulars.

La llei d’Hisendes Locals estableix que els ajuntaments poden establir un tipus específic per a usos no residencials que podrà aplicar-se “com a màxim, al 10% dels béns immobles urbans del terme municipal que, per a cada ús, tingui més valor cadastral”.

ERC proposa destinar l’augment de recaptació per aquesta via, amb el fet de gravar un 50% addicional als pisos desocupats de grans propietaris, a compensar la rebaixa global d’un 3 per cent als rebuts de l’IBI residencial; la Crida, per ampliar substancialment les bonificacions pactades per aquest any als pisos de menys valor cadastral; i el Comú, a rebaixar un 6 per cent els rebuts d’habitatges. Aquest grup precisa a més que l’increment que proposen seria del 25,5 per cent i afectaria 3.273 rebuts.

Per la seua banda, Mínguez va insistir que el PSC és partidari de la congelació global, malgrat que està disposat a estudiar l’ampliació de bonificacions per als valors més baixos. El PSC compta amb el suport de Ciutadans, però tots dos sumen dotze edils, per la qual cosa necessiten almenys pactar amb un altre grup. Convergència i Unió i Partit Popular defensen una rebaixa lineal per a tots els rebuts de l’IBI.

tracking