SEGRE

ENTREVISTA SEGURETAT

«No sortim a la carretera a multar, sortim a salvar vides»

«No sortim a la carretera a multar, sortim a salvar vides»

«No sortim a la carretera a multar, sortim a salvar vides»

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Quins són els objectius en la seua tornada a la Regió Policial de Ponent?

Les prioritats vénen marcades des del desplegament dels Mossos a Lleida quan ja hi estava present i ara és seguir amb la línia dels meus antecessors (el comissari Figuera i l’intendent Rossell), que ve determinada per la tipologia del territori, la seua idiosincràsia i la seua estructura econòmica. La gran base és un entorn rural amb grans inversions en el sector. Encara que els fets delictius en l’àmbit rural han baixat, el nostre objectiu és tenir-hi especial incidència. Un altre d’aquests és la seguretat en el sector dels serveis i el de combatre els robatoris, especialment en interior de domicilis.

Fa uns anys es van impulsar els sometents (patrulles ciutadanes) amb l’objectiu d’evitar robatoris al camp però ara amb prou feines estan actius.

La seguretat pública correspon a la policia i aquesta és la nostra funció, no la dels ciutadans. A partir d’aquí, la col·laboració i comunicació dels pagesos, sindicats agraris, cooperatives i alcaldes amb els Mossos és fonamental. Aquesta és la clau de l’èxit.

Des de molts sectors s’ha denunciat la falta d’agents. Quants agents hi ha actualment a la regió i quants en farien falta?

La dotació actual és de prop d’uns 1.000 mossos. Tanmateix, hem de ser conscients que en l’últim lustre no hi ha hagut cap nova promoció i cada any hi ha gent que es jubila, pateix malalties o canvia de professió, la qual cosa implica una pèrdua d’efectius. El govern ja ha anunciat que la creació de noves places és una prioritat. La meua responsabilitat és fer el màxim que pugui amb els recursos humans i materials de què disposo per donar la millor resposta als lleidatans.

Centren part dels seus esforços a combatre el tràfic de drogues. En els últims anys s’ha produït un important augment del cultiu de marihuana.

És un problema general a Catalunya. A les Terres de l’Ebre, d’on torno, succeeix el mateix. L’expansió dels cultius és una realitat, especialment en interiors de magatzems i granges, una cosa que permet diverses collites a l’any i a petita i gran escala.

A Balaguer, els Mossos van decomissar plantes a l’associació Dolça Revolució i a l’horticultor Josep Pàmies, que s’enfronta a dos anys de presó. Des de l’associació asseguren que conreen amb finalitats terapèutiques.

Nosaltres fem el que la llei ens marca i hem de complir la normativa vigent. I en aquest cas, es va actuar per ordre judicial. D’altra banda, com a cos policial, no hem d’entrar en aquests debats.

Comentava que lluitar contra els delictes contra el patrimoni és una de les seues prioritats. Aquesta mateixa setmana s’ha produït una onada de robatoris a Aitona i s’ha detingut una persona.

Entenem que són els delictes que afecten i preocupen més les persones, especialment els robatoris en habitatges. Tenen un gran impacte perquè és una violació de l’espai privat dels ciutadans. Independentment del valor econòmic, que de vegades és ínfim, té un impacte emocional molt fort en les víctimes i genera alarma. No abaixarem la guàrdia ni ara ni en el futur malgrat que estem aconseguint reduir el nombre de casos en els últims mesos.

Es va relacionar l’augment d’aquests delictes amb la crisi econòmica.

Al meu entendre, és una interpretació errònia i no es poden fer aquest tipus de lectures. Fer l’associació que la gent que no té diners acabi delinquint no és veritat. És una lectura interessada com succeeix amb la immigració. S’ha de ser prudent.

Un altre dels pilars de la policia és tot el que fa referència a la mobilitat i el trànsit. S’ha aconseguit reduir el nombre de víctimes mortals en els últims anys però, per exemple, han augmentat els accidents que són causats per distraccions.

En els últims anys s’ha produït un canvi social i la ciutadania cada vegada és més conscient dels perills que comporten les carreteres, de manera que ha canviat la seua actitud. Encara que, tanmateix, una sola víctima mortal sempre suposa un fracàs.

Hi ha gent que té la percepció que els Mossos surten a la carretera a multar. És veritat?

No sortim a la carretera a posar multes, sortim a salvar vides i a evitar accidents, aquest és el nostre gran objectiu. Tanmateix, el règim sancionador és necessari aplicar-lo quan és inexcusable perquè si no seria abandó de funcions.

Hi ha carreteres a Lleida amb molta sinistralitat. Són un ‘enemic’ per als Mossos?

L’enemic són les conductes d’algunes persones. Tot influeix, com l’estat de les carreteres i la conservació, hi ha moltes variables en la conducció. El nostre objectiu és fer campanyes específiques en aquells punts més sensibles. No s’ha de parlar de “punts negres”.

Els Mossos d’Esquadra són una policia d’elit?

Sí, ens podem equiparar a qualsevol policia del nostre entorn europeu i participem en moltes operacions contra criminals a nivell internacional.

tracking