SEGRE

SALUT INICIATIVES

Dos CAP detecten colesterol en artèries a 540 pacients

Cappont i les Borges, en quatre anys de diagnòstic precoç amb ecografies de caròtide || Catorze tenien risc cardiovascular alt

Una infermera del CAP de Cappont, ahir fent una prova.

Una infermera del CAP de Cappont, ahir fent una prova.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Professionals del CAP de Cappont de Lleida i del de les Borges Blanques porten a terme unes proves que estudien l’estat de les artèries caròtides mitjançant una ecografia que permet diagnosticar precoçment la malaltia arterial subclínica (presència de plaques de greix a les artèries) en població asimptomàtica amb algun factor de risc cardiovascular.

Des del 2012, han fet 862 proves a pacients d’entre 45 i 65 anys que han permès detectar que un 63%, és a dir, més de 540, presentava cúmuls de colesterol a la paret de l’artèria (plaques d’ateroma). D’aquests, un 70% són fumadors i el 65% són obesos. Les proves també van detectar que catorze pacients presentaven un risc cardiovascular alt.

Aquest test, emmarcat en el Pla de Salut, és un exemple del treball transversal entre l’atenció primària i l’hospitalària, ja que els dos ambulatoris treballen conjuntament amb la Udetma (Unitat de Deteccció i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques) de l’Arnau de Vilanova.

L’Institut Català de la Salut (ICS) preveu implementar el pla en altres ambulatoris. De fet, el CAP de Balaguer ja el porta a terme des d’aquest mateix any.

D’altra banda, un informe revela que 1,9 milions de catalans tenen una assegurança privada de salut, una xifra que augmenta a un ritme del 4,3 per cent des del 2012.

tracking