SEGRE

INTERNET VIATGES

Compartir cotxe per estalviar temps i diners, l’opció

A través del servei web de BlaBlaCar, que ha crescut un 33 per cent el 2016 a Ponent

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un total de 26.500 lleidatans són usuaris de BlaBlaCar, una plataforma online que posa en contacte conductors i passatgers per compartir cotxe en trajectes concrets i repartir-se les despeses del viatge. Segons les dades facilitades per aquesta companyia –la xarxa social més gran de viatges amb cotxe compartit amb 35 milions d’usuaris a 22 països–, el creixement a Lleida és exponencial, amb un 33% l’últim any, i ja s’ha convertit en la segona província catalana en nombre d’usuaris, només al darrere de Barcelona, amb 100.573 el 2016.

La raó cal buscar-la, d’una banda, en la distància de Lleida respecte a Barcelona i, de l’altra, en les deficiències del transport públic que hi ha a la província. Els lleidatans que utilitzen aquest servei argumenten que la relació preu-temps de desplaçament és molt millor que amb altres mitjans de transport. I és que la immensa majoria utilitzen el servei per cobrir el trajecte Lleida-Barcelona i viceversa i paguen entre 8 i 10 euros per viatge.

“El tren és o molt més car (AVE o Avant) o lent (regional), i l’autobús, també”, expliquen. “El viatge Barcelona-Lleida està molt freqüentat. Els divendres a la tarda pots trobar fins a seixanta conductors que cobreixen aquest trajecte, hi ha cotxes cada hora si reserves amb una antelació de dos o tres dies”, explica Enric Pons, usuari lleidatà de la plataforma. Pel que fa al perfil, la major part dels usuaris té entre 25 i 35 anys (el 37%). El 33% té entre 18 i 25 i un 30%, més de 35.

El funcionament d’aquesta plataforma és simple: un conductor publica a la pàgina web (www.blablacar.es) el viatge que realitzarà, la data, l’horari, el punt de partida i les places que ofereix. Paral·lelament, els passatgers interessats contacten amb ell i reserven una plaça. Les opinions que deixen altres usuaris que han viatjat amb el conductor són una de les garanties amb les quals es fixen els usuaris. El pagament es realitza a través del web, amb la qual cosa BlaBlaCar es queda una comissió. A més de reduir les despeses, el canvi de mentalitat de molts joves cap a la coneguda com a economia col·laborativa és una altra de les claus de l’èxit.

Dos multes imposades a Madrid no n’han frenat l’úsLa Comunitat de Madrid va imposar a mitjans d’octubre a BlaBlaCar dos sancions per un valor total de 8.000 euros per facilitar serveis de transport públic de viatgers sense ser titular d’una autorització. Va considerar que la companyia havia vulnerat la llei d’Ordenació dels Transports Terrestres. Dos conductors de l’empresa també van ser sancionats amb 4.000 euros cada un per “no disposar del títol habilitant per exercir l’esmentat transport”, al cobrar als passatgers un import que sobrepassava el mínim per cobrir les despeses del viatge. Per la seua part, BlaBlaCar va reaccionar assegurant que denunciarà la Comunitat davant la Comissió Europea per vulnerar el dret a la lliure prestació de serveis.

tracking