SEGRE

TRIBUNALS CONFLICTE

Nova polèmica entre Generalitat i el TSJC, ara per l’ús del català

Barrientos adverteix que si fos un requisit obligatori per als jutges, Catalunya seria “un desert judicial” || Mundó: “No és per la llengua, és per la càrrega de treball”

El conseller va visitar ahir al matí les instal·lacions del CIRE de Raimat.

El conseller va visitar ahir al matí les instal·lacions del CIRE de Raimat.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i el departament de Justícia van estar ahir de nou a mata-degolla. En tots dos casos, les picabaralles s’han originat arran de declaracions del president del TJSC, Jesús María Barrientos, que han estat replicades pràcticament a l’instant pel conseller, Carles Mundó. Dimarts, el president del TSJC va denunciar des de Lleida que el departament havia demanat nou jutjats, deixant fora els de Lleida per falta de pressupost, una cosa que Mundó va desmentir i va assegurar que es tracta d’una competència del ministeri de Justícia.

Ahir va ser el torn de l’ús del català en l’àmbit judicial.

Només el 9,3% de les sentències dictades l’any passat a Lleida estava redactat en català

Barrientos va advertir davant de la comissió de Justícia del Parlament que si el català fos un requisit obligatori perquè els jutges exerceixin a Catalunya, aquesta comunitat seria “un desert judicial”. Ho va fer en resposta als grups de la CUP, Sí que es Pot i JxSí, preocupats pel descens de l’ús del català en el redactat de les sentències judicials. Barrientos va considerar que el fet que el coneixement del català continuï sent un mèrit i no un requisit indispensable és una mesura “oportuna i suficient”. “Si ara tenim un alt índex de vacants, que fos requisit ens portaria a un desert judicial. La plantilla quedaria molt reduïda”, va avisar Barrientos, que va lamentar que Catalunya no sigui una destinació judicial atractiva. La rèplica de Mundó no es va fer esperar. “No és per l’idioma, sinó per la ingent càrrega judicial. Tenim només 10,5 jutges per cada 100.000 habitants, quan la mitjana a Espanya és d’11,5. En falten uns 70”, va afirmar ahir a Lleida el conseller. Pel que fa al descens de l’ús del català (als jutjats lleidatans, s’ha passat del 25% el 2014 a només un 9,3% el 2015), Mundó va afirmar que “passa perquè és només un mèrit i no un requisit”. El conseller va visitar ahir els jutjats de Cervera, les instal·lacions del CIRE (Centre d’Iniciatives per a la Reinserció) de Raimat i va inaugurar a Lleida l’exposició del Premi Marraco de pintures, escultures i ceràmiques fetes per interns.

Més de 300.000 euros per als jutjats de CerveraLa Generalitat invertirà en els propers tres anys 320.000 euros en la millora de les instal·lacions dels jutjats de Cervera i en la posada en marxa de la nova oficina judicial. Així ho va avançar ahir el conseller de Justícia, Carles Mundó, després de reunir-se amb l’alcalde, Ramon Royes, a la capital de la Segarra. Mundó va indicar que l’any vinent començaran les obres de remodelació integral de l’edifici. Es realitzaran actuacions de millora a les cobertes, la façana i el sistema de climatització per un valor total de 240.000 euros. Així mateix, també va dir que a partir del 2019 està prevista la nova oficina judicial. Després de reunir-se amb l’alcalde, Mundó es va traslladar als jutjats, on va ser rebut per la jutge substituta, Núria Armengol, que li va traslladar la preocupació per l’acumulació de casos i va demanar la creació d’un nou jutjat. Mundó va reconèixer el problema i va indicar que caldria que el TSJC es plantegés incorporar un jutge de reforç temporalment. A Cervera s’estan programant judicis entre el març i l’abril del 2018.

El conseller va visitar ahir al matí les instal·lacions del CIRE de Raimat.

El conseller va visitar ahir al matí les instal·lacions del CIRE de Raimat.

tracking