SEGRE

ECONOMIA SERVEIS

La Paeria haurà de pagar més de dos milions per l’aigua al vetar l’oposició apujar la tarifa

El govern proposa incrementar el preu només al 25% que més gasta, però ara per ara no hi ha consens || Els grups entenen que s’ha gestionat malament el contracte i que no han de pagar-ho els ciutadans

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El document inicial del pressupost de la Paeria per a l’any vinent inclourà una despesa de més de dos milions per a la compra en alta de l’aigua que consumeix la ciutat a l’haver vetat l’oposició una pujada de tarifes als usuaris. Així ho va afirmar ahir a aquest diari la tinenta d’alcalde d’Economia, Montse Mínguez, que va dir que han fet arribar a tots els grups una proposta de noves tarifes que només suposa una pujada per als que gasten més aigua. “Tots els que no consumeixen més de 9 metres cúbics al mes [els blocs tarifaris I i II], que són el 75% del total, veurien congelada la tarifa, per als que tenen bo social baixaria, i només pujaria per al 25% a partir del bloc III i de forma esglaonada”, va assegurar Mínguez. “O es canvia la tarifa o cal treure aquests més de dos milions d’altres partides per pagar l’aigua”, va reiterar Mínguez, que va indicar que tots els grups coneixen la seua proposta. Així mateix, va destacar que “aquesta seria l’última pujada de l’aigua”. “A partir d’ara només s’actualitzaria segons l’IPC”, va assenyalar. També va insistir que el que proposen és una “tarifa progressiva, que pagui més qui més gasta”. “En l’IBI alguns grups van defensar apujar un 30% un rebut que és molt més elevat als valors més alts, en el de l’aigua, la pujada seria del 5 o 10% per a rebuts que són menys elevats”, va afegir. Tanmateix, aquesta proposta, substitutiva de l’augment d’un 12% en les tarifes el 2015 i del 5% aquest any fixat en la pròrroga del contracte d’Aigües de Lleida firmat per la Paeria el 2012 (entre el 2013 i el 2014 van pujar gairebé un 70%) tampoc convenç l’oposició.

“Suposaria una clatellada per a comunitats de veïns que tenen un únic comptador o per als titulars d’instal·lacions esportives o de diverses activitats econòmiques”, va subratllar Toni Postius, líder municipal de CiU. “El que no pot ser és que els contribuents hagin de pagar la mala gestió de l’equip de govern de la Paeria al negociar els contractes de les concessions”, va sentenciar. Tampoc C’s, soci habitual del govern en aquest mandat, ho veu clar. “Si la negociació no va ser l’adequada en el seu moment no han de pagar-ho els ciutadans, no estem per apujar taxes”, va afirmar Ángeles Ribes. La líder de C’s va assenyalar que la congelació de l’IBI hauria permès fer front millor a aquest nou cost, “però es va decidir abaixar-lo un 2%”. El president del grup d’ERC, Carles Vega, tampoc es va mostrar disposat a aprovar una pujada i va indicar que el govern no els ha fet arribar cap proposta. En la mateixa línia, Dolors López (PP), va assenyalar que no coneixen cap nova proposició i que no estan per apujar la tarifa. L’acord per les ordenances fiscals no va incloure cap pacte sobre això, va indicar. “Estem esperant tots a veure quina proposta fan, però no avalarem una pujada”, va afirmar Carlos González (Comú). La Crida també discrepa (vegeu el desglossament).

La Crida amenaça d’anar a la Justícia per exigir passar de tarifa a taxaEl grup de Crida per Lleida va anunciar ahir que presentarà una impugnació de la tarifa de l’aigua davant dels tribunals si la Paeria no la canvia per una taxa. L’advocada Esther Sancho va assegurar que el Tribunal Suprem ha dictaminat l’obligatorietat de cobrar aquest servei mitjançant una ordenança fiscal pròpia, ja que és de prestació i recepció obligatòria i monopolístic. “L’última sentència del novembre del 2015 dicta jurisprudència de forma molt clara. Ha de ser la Paeria mitjançant un informe de l’interventor la que fixi el cost i cobri la taxa i no l’empresa”, va afirmar. La Crida, que vol promoure la remunicipalització del servei, defensa que d’aquesta forma augmenta el “control democràtic” sobre aquest servei. La tinenta d’alcalde Montse Mínguez, va afirmar que fixar el preu per tarifa està previst al contracte i és perfectament legal. “Tenim tota la seguretat jurídica”, va concloure.

Aigües de Lleida ha paralitzat les inversions aquest any.

Aigües de Lleida ha paralitzat les inversions aquest any.

tracking