SEGRE

ENSENYAMENT ORGANITZACIÓ

Una setmana sense classes ara?

La iniciativa de Cantàbria de redistribuir el calendari escolar introduint vacances a la tardor, com fan altres països, genera debat || Experts, pares i centres demanen no improvisar i veuen el clima calorós de Lleida com un gran escull per escurçar la pausa d’estiu

Organitzar activitats no lectives, com aquestes l’estiu passat en un col·legi de Lleida, és necessari si es fan vacances en el curs.

Organitzar activitats no lectives, com aquestes l’estiu passat en un col·legi de Lleida, és necessari si es fan vacances en el curs.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els alumnes càntabres no han anat a classe aquesta setmana. La comunitat ha reorganitzat el seu calendari per introduir una setmana de vacances a la tardor i una altra entre el febrer i el març, de manera que tenen una pausa cada dos mesos de classe, com en altres països europeus. A canvi, comencen abans el curs, paren menys dies per Nadal i l’acaben una mica més tard que a Catalunya, on ja es va fer una prova similar amb la Setmana Blanca del conseller Maragall. És viable modificar el calendari? I beneficiós?

La qüestió és difícil, ja que, al final, els horaris escolars són també els horaris socials. “Si els pares no tenen vacances estem igual. S’ha de mirar la conciliació laboral i familiar, no es pot improvisar. Tenir més pauses podria ser bo per als nens per descansar, però si s’adequa la legislació laboral per als pares”, afirma Elisa Solé, portaveu de la Fapac a Lleida. A banda, remarca que el cost de les activitats alternatives, com les d’estiu o Setmana Santa, és alt i seria difícil d’assumir sense ajuda pública.

Des del punt de vista pedagògic hi ha molts aspectes a tenir en compte. “No és el mateix al col·legi que a l’institut. A Primària un nen necessita rutines i hàbits i, si els tallem sovint, es descentren. L’escola ha d’estar pensada perquè el nen aprengui gaudint, sense esgotar-se, buscant la innovació metodològica, la gamificació. En canvi, a Secundària i a Batxillerat si s’ensenya als alumnes gestió del temps pot ser una ocasió molt bona perquè treballin pel seu compte sense venir a classe”, explica Victòria Gómez, vicepresidenta del Col·legi de Pedagogs i especialista en organització escolar.

A part, afegeix, “parar dos setmanes el curs sense tenir solucionada la conciliació familiar genera un problema social” i cal tenir en compte altres aspectes com l’organització laboral, el clima i els recursos de les famílies per evitar una “bretxa social”.

Els centres de Lleida destaquen un gran obstacle per escurçar les llargues vacances d’estiu: el clima. “Es pot valorar si és millor fer les vacances més repartides i no de cop, però cal estudiar les condicions dels centres i la conciliació de les famílies. A Lleida és impossible estar al col·legi al juliol o a l’agost, ja és molt difícil al juny i al setembre”, opina Agnès Sendrós, directora de l’escola Espiga. D’altra banda, cada centre té les seues especificitats. “En escoles d’alta complexitat com la nostra, les pauses intermèdies no són bones. Els alumnes s’esvaloten, ho notem amb els ponts llargs. I les famílies no podrien permetre’s pagar-los activitats, la seua única opció de lleure acaba sent el carrer. Per a la resta sí que pot estar bé”, assenyala la directora del Santa Maria de Gardeny.

A Secundària es veu millor. “Som partidaris de racionalitzar les vacances i repartir-les millor, creiem que seria positiu per al rendiment. Però faria falta promoure l’ús de les instal·lacions dels centres per a activitats lúdiques i esportives, que generen hàbits positius”, va afirmar Claudi Vidal, director del Maria Rúbies. “A nivell educatiu, està clar que si els centres estan oberts per a activitats educatives de suport, no hi ha cap problema, per als alumnes és bo el descans. Però a Lleida fa molta calor i els centres haurien d’estar condicionats”, afirma Jesús Castillo, director del Guindàvols.

La iniciativa no ha tingut seguiment a Lleida ni a la resta de Catalunya (encara que sempre hi ha qui està en vaga permanent). La principal federació de pares, la Fapac, va rebutjar afegir-se a la iniciativa.

“És una qüestió que es tracta de forma molt diferent a cada escola, segons el seu projecte educatiu. Creiem que el que fa falta és posar fi al model tradicional obsolet i anar cap a noves metodologies i projectes innovadors”, va opinar la seua portaveu a Lleida, Elisa Solé.

Els deures, qüestionats per una vaga sense seguiment a LleidaAquesta setmana també ha estat d’actualitat la “vaga de deures” convocada per la Confederació Espanyola d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes (CEAPA) per als caps de setmana d’aquest mes. L’objectiu és reivindicar la recuperació del temps lliure dels alumnes i les seues famílies i evitar que les “jornades laborals” dels alumnes siguin en ocasions més llargues que les dels pares. Aquesta entitat ha proposat activitats alternatives, com xarrar sobre temes d’actualitat, preparar un sopar conjunt, visitar un museu, escriure una targeta als avis o practicar un esport, entre moltes d’altres.

tracking