SEGRE

SANITAT EQUIPAMENTS

Una residència a l’Acadèmia Mariana se sumarà a l’hospital de salut mental

Lleida estrenarà a la primavera els dos centres, que milloraran l’atenció psiquiàtrica

Claustre de l’Acadèmia Mariana, que ara separarà les dependències diocesanes de la residència.

Claustre de l’Acadèmia Mariana, que ara separarà les dependències diocesanes de la residència.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’orde hospitalari de Sant Joan de Déu i el bisbat de Lleida van firmar ahir un conveni que permetrà ubicar a l’Acadèmia Mariana una residència per a persones que pateixen trastorns mentals i que necessiten atenció social i sanitària, amb capacitat per a trenta places. Es posarà en marxa durant el primer trimestre del 2017, poc abans que s’estreni entre els mesos d’abril i maig el nou hospital de salut mental de Copa d’Or (entre Cappont i la Bordeta), de cent trenta places. Amb aquests dos recursos en marxa, l’atenció a la salut mental a Lleida, ara concentrada en bona mesura a Almacelles, farà un gran salt endavant. El gerent de Sant Joan de Déu, Pere Vallribera, que ahir va firmar el conveni amb el bisbe de Lleida, Salvador Giménez Valls, va explicar que la nova residència de l’Acadèmia Mariana obrirà inicialment amb quinze residents, que ara són al centre d’Almacelles, que va estrenar aquest servei fa un any. La previsió és ampliar la capacitat fins a trenta el 2017, sempre que la conselleria d’Afers Socials pugui concretar el concert d’aquestes places addicionals en el pressupost. Vallribera va destacar que la nova ubicació és “òptima”, ja que facilita la integració dels pacients a l’estar al centre de la ciutat. Aquest recurs està destinat a persones que pateixen problemàtiques de salut mental amb un component social, però el trastorn de les quals està en fase estable o crònica. Poden viure en comunitat, però necessiten unes condicions d’habitatge determinades i suport de personal com ara psicòlegs, treballadors socials i terapeutes ocupacionals. El local, que fins ara acollia la Casa d’Espiritualitat (vegeu el desglossament), necessita que s’hi facin petites actuacions per redistribuir espais, però està en molt bon estat.

D’altra banda, les obres del nou hospital, que també acollirà serveis ambulatoris i d’hospital de dia infantil i juvenil, estan molt avançades. A començaments d’any, estaran acabades i llavors només quedarà equipar les instal·lacions i concretar també el concert de les places amb Salut. De fet, està previst que el centre obri només amb dos de les tres plantes actives i 90 dels 130 llits previstos, per ampliar-los cap a finals del 2017 o principis del 2018. Acollirà pacients subaguts, que han patit alguna crisi recent i requereixen un seguiment mitjançant la seua hospitalització per terminis d’entre tres mesos i un any. Una vegada siguin operatius aquests equipaments, només quedarà pendent potenciar l’àmbit comunitari, amb accions per a la reinserció laboral i habitatges tutelats, per exemple, va explicar Vallribera.

El bisbat mantindrà, en canvi, l’ús de la part històrica de l’Acadèmia Mariana, que inclou la capella de la Verge Blanca i altres espais i sales de reunions que tenen nombrosos usos, ja que acull trobades laiques i religioses, misses i altres activitats de culte, i fins i tot compta amb un amfiteatre que pot acollir representacions teatrals, segons va explicar el secretari general i canceller del bisbat de Lleida, Víctor Espinosa.

El bisbat continuarà utilitzant la part antigaLa instal·lació de la residència de Sant Joan de Déu comportarà que la Casa d’Espiritualitat deixi de funcionar com a hostal per a persones que volen fer exercicis espirituals.

Claustre de l’Acadèmia Mariana, que ara separarà les dependències diocesanes de la residència.

Claustre de l’Acadèmia Mariana, que ara separarà les dependències diocesanes de la residència.

tracking