SEGRE

SANITAT ACTIVITAT

Pugen un 33% les derivacions de Salut a L’Aliança per evitar esperes

La majoria dels 3.241 processos redirigits el 2015 van ser cirurgies poc complexes i proves || L’Arnau i el Santa Maria resolen els processos més complicats

Membres del servei de Cardiologia de Lleida, amb Manuel Anguita, ahir a l’Arnau.

Membres del servei de Cardiologia de Lleida, amb Manuel Anguita, ahir a l’Arnau.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La conselleria de Salut va derivar un total de 3.241 procediments mèdics durant l’any passat a la Clínica de Ponent, l’antiga L’Aliança, amb l’objectiu de contenir els temps de demora per a cirurgies i proves diagnòstiques als hospitals públics Arnau de Vilanova i Santa Maria.

Suposa un augment del 33% de redistribució respecte al 2014, quan van ser 2.419 procediments, i representa el 9,3% del volum de l’activitat dels tres hospitals (34.738 altes).

La conselleria distribueix l’activitat quirúrgica segons la capacitat, la tecnologia i l’experiència

Les derivacions són fruit del conveni que van firmar el CatSalut i Clínica de Ponent el 2012 (revisable anualment) i que afecta, sobretot, cirurgies de baixa complexitat i proves diagnòstiques.

Així, per exemple, Salut va derivar l’any passat 719 intervencions de cirurgia menor ambulatòria (aquelles de baixa complexitat que no requereixen ingrés hospitalari) a Clínica de Ponent, i per la seua banda l’Arnau en va realitzar 8.666 i el Santa Maria, 846 més. Cataractes, hèrnies inguinals, galindons, varius o circumcisions són algunes de les operacions que es practiquen al centre concertat, igual que proves diagnòstiques com ecografies, ressonàncies magnètiques nuclears, colonoscòpies o gastroscòpies.

Val a recordar que l’activitat quirúrgica dels pacients en llista d’espera es redistribueix entre els tres centres hospitalaris del territori segons la capacitat, la tecnologia requerida i l’experiència de cadascun. Salut preveu que enguany el volum d’activitat redirigida a Clínica de Ponent sigui similar a la de l’any passat. L’actual conseller de Salut, Toni Comín, va anunciar recentment la intenció d’anar reduint les derivacions a centres de titularitat privada sempre que els públics puguin absorbir el volum d’activitat.

Pel que fa a les urgències ateses als hospitals públics, es van atendre 91.259 casos, dels quals tan sols un 16 per cent van requerir ingrés.

En sis anys, l’àrea d’Insuficiència Cardíaca atén 815 pacientsLa unitat d’Insuficiència Cardíaca de Lleida–que uneix els serveis de Cardiologia, Medicina Interna, Medicina Familiar i Comunitària i Urgències dels hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria–, ha donat servei a 815 pacients en els últims sis anys. Han realitzat cinc mil visites mèdiques i cinc mil més d’infermeria entre telefòniques i presencials.

tracking