SEGRE

ENSENYAMENT PLE

El Congrés evidencia la debilitat del PP i fa el primer pas per derogar la Lomce

L’oposició aprova, amb els populars en contra, una proposició del PSOE per tramitar la suspensió de la implantació de les mesures que falten, com les revàlides || La Generalitat creu que no n’hi ha prou

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple del Congrés va aprovar ahir, amb els únics vots en contra del PP i Fòrum Astúries, tramitar una proposició legislativa socialista per “suspendre” el calendari d’implantació de la llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (Lomce) en aquelles mesures que encara no hagin tingut aplicació, com les revàlides.La iniciativa va tirar endavant amb 208 vots a favor de PSOE, Units Podem, Ciutadans, ERC, PNB, Compromís, Partit Demòcrata Català, Bildu i CC; 133 en contra i 2 abstencions. Ara, es debatrà com a projecte de llei ordinari amb presentació, debat i votació d’esmenes en la comissió d’Educació.

El ministre d’Educació, Íñigo Méndez de Vigo, va advertir que l’aprovació d’aquesta proposta no té efectes jurídics immediats i va anunciar que el Govern aprovarà un decret llei per a la suspensió ja dels efectes acadèmics de les noves avaluacions finals d’ESO i Batxillerat previstes per la Lomce fins que s’arribi a un pacte educatiu nacional, com havia avançat el president Mariano Rajoy.Va afegir que el decret recollirà els acords a què arribi amb les comunitats en la reunió de la Conferència Sectorial del dia 28.No obstant, el PSOE va insistir que no es tracta de suspendre els efectes de les revàlides, sinó de suprimir-les i va censurar que la Lomce s’aprovés amb el “rodet” de la majoria absoluta del PP, amb “menyspreu” pel diàleg amb els agents educatius i socials, “d’esquena” a les autonomies, i amb pares, alumnes i docents en contra.

Decret del Govern per paralitzar ja l’efecte acadèmic de les revàlides fins a un pacte educatiu

Així mateix, va remarcar que el calendari de la llei és “inassumible” tant per a les comunitats com per als mateixos centres.Per la seua part, la popular Sandra Moneo va recalcar el compromís del Govern i del Partit Popular per arribar a un pacte com ho demostra la “paralització” dels efectes acadèmics de les avaluacions finals i la convocatòria d’una sectorial d’Educació.

Per a Javier Sánchez, d’Units Podem, no n’hi ha prou amb derogar una part de la Lomce o retardar-ne l’aplicació, sinó que s’ha de suprimir per complet. I la diputada de Ciutadans Marta Martín va dir avergonyir-se d’un debat “partidista” que mira al passat, i va criticar que es tracti l’educació venent cadascú la seua “chochona”.

La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, va afirmar que “no n’hi ha prou” amb paralitzar el calendari d’aplicació de la Lomce, que veu ideològica i a nivell pedagògic, “nefasta”. No va dir si assistirà a la reunió del dia 28.

Ensenyament aparta 3 docents amb antecedents penals sexualsDes que és obligatori presentar el certificat d’antecedents penals per exercir de professor, deu docents dels 90.000 que treballen a Catalunya no han autoritzat el departament d’Ensenyament a consultar el registre del Ministeri. D’ells, tres han estat apartats del seu lloc i ja no tenen contacte amb menors després de comprovar sentències fermes per delictes sexuals. Així ho va explicar la consellera Meritxell Ruiz després de la comissió d’Ensenyament d’ahir. Per la seua part, el seu delegat a Lleida, Miquel Àngel Cullerés, va afirmar no tenir constància de cap cas a Lleida. En la seua compareixença, Ruiz va presentar el nou protocol d’abusos sexuals que, en l’àmbit escolar, se centra en la prevenció i va instar a completar la llei de protecció del menor. També va apuntar que actualment hi ha 21 casos de presumptes abusos sexuals en escoles públiques i 5 en privades, tots amb expedients judicials oberts.

Imatge d’arxiu d’una protesta a Lleida contra la Lomce i la reforma universitària 3+2.

Imatge d’arxiu d’una protesta a Lleida contra la Lomce i la reforma universitària 3+2.

tracking