SEGRE

ECONOMIA

La Paeria vol apujar el preu de l'aigua fent pagar més als que més consumeixen

Proposa a l’oposició un cànon fix de clavegueram d’un euro mensual per a habitatges i de dos per a la resta || Mínguez diu que és només un “sondeig” i que la proposta definitiva tindrà caràcter progressiu

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El govern del PSC va proposar ahir als grups de l’oposició establir un nou cànon fix al rebut de l’aigua d’un euro mensual per als habitatges i de dos per a la resta, i també apujar la tarifa als usuaris que més consumeixen. Amb aquestes mesures, vol recaptar 2,5 milions més i així poder assumir a l’aportació compromesa per contracte amb la concessionària Aigües de Lleida. L’oposició no va veure amb bons ulls aquesta proposta inicial del govern. De fet, rebutja qualsevol pujada de l’aigua i prefereix que sigui la Paeria la que assumeixi directament el cost de les inversions a través del pressupost. A més, alguns grups com ERC i Crida insisteixen que el preu de l’aigua s’hauria de regular a través d’una taxa a les ordenances fiscals i no amb una tarifa.

La tinenta d’alcalde d’Economia, Montse Mínguez, va eludir entrar en detalls sobre la proposta i es va limitar a assenyalar que es tractava d’un “sondeig per conèixer-ne la valoració i presentar-ne una de més definitiva”. Va reconèixer que han explorat la possibilitat d’introduir un cànon fix al clavegueram per als usuaris domèstics i un altre de més alt per a la resta, amb l’objectiu que tingui un caràcter més “progressiu” que gravi més els que vessen un volum d’aigües residuals superior (ara hi ha una tarifa per metre quadrat d’aigua consumida igual per a tothom), però va eludir concretar-lo i va dir que segurament avui mateix canviaran aquest plantejament. També va reconèixer que plantegen gravar més el preu de l’aigua als que consumeixin més. En tot cas, va ser taxatiu a l’afirmar que o bé la Paeria transfereix a Aigües de Lleida 2,5 milions directament des del pressupost o bé s’ingressa aquesta quantitat amb l’increment de tarifes. “És una via o l’altra”, va destacar, i va dir que fins i tot té enllestida una proposta de pressupostos que inclou una partida 2,5 milions per a Aigües de Lleida, tot i que va precisar que, si s’aprovés una pujada de la tarifa, podrien dedicar-se a altres actuacions. “A ningú li agrada apujar l’aigua”, va declarar, però va recordar que al debat d’ordenances fiscals hi va haver grups que van plantejar pujar “fins a un 30%” l’IBI, l’import del qual és molt més elevat, a banda dels contribuents. En tot cas, va assegurar que hi haurà canvis substancials sobre la proposta inicial per reforçar-ne la progressivitat després d’haver vist que el cànon fix no agrada a cap grup i va subratllar que abaixarà la tarifa social que beneficia els que tenen menys ingressos.

Ciutadans vol que els veïns escullin fins a cinc noves inversions

La portaveu del grup municipal de Ciutadans, Ángeles Ribes, va proposar ahir que tots els ciutadans puguin votar, a través del web de la Paeria, per escollir fins a cinc projectes d’inversions de cara al 2017 amb un pressupost total d’un milió, d’entre una llista de propostes presentades també per veïns (majors de setze anys), col·lectius o entitats. Ciutadans planteja que es puguin presentar propostes durant el primer trimestre de l’any via web o a través dels consells territorials de barri i, abans de sotmetre-les a votació, que siguin cribrades per una comissió tècnica que determini si són viables i que no contravinguin cap llei ni ordenança.

Una vegada escollides, proposa licitar-les per iniciar les obres en l’últim trimestre de l’any. “Seran propostes de la ciutadania, no de cap partit polític. No serà maneflejar o fagocitar propostes dels veïns com s’ha fet fins ara”, va subratllar Ángeles Ribes.

Govern i oposició negocien aquests dies la tarifa de l’aigua per al 2017.

Govern i oposició negocien aquests dies la tarifa de l’aigua per al 2017.

tracking