SEGRE

SOCIETAT CONVIVÈNCIA

Lleida té 90.000 mascotes censades, quasi el doble que nens empadronats

La tinença d’animals de companyia va en augment i advoquen per identificar-los

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La presència de mascotes a casa és una tendència a l’alça. Ja sigui per la companyia, a com s’avenen amb la canalla o, simplement, per l’amor als animals, el cert és que cada vegada hi ha mes llars a Lleida que compten entre els seus membres gossos, gats o fures, entre altres espècies. Així ho reflecteixen les dades de l’Arxiu d’Identificació d’Animals de Companyia de Catalunya (AIAC), facilitades pel Col·legi de Veterinaris. Segons aquesta base de dades, a la província de Lleida hi ha actualment 90.000 mascotes identificades (1,2 milions en el conjunt de Catalunya), un nombre que va en augment i que gairebé dobla la xifra de nens empadronats a Ponent de fins a 12 anys, que són 57.442, segons l’INE.

Carme López, presidenta del Col·legi de Veterinaris de Lleida, va explicar ahir que cada any els animals de companyia identificats augmenten un 5%. I aquest fet no només és a causa que cada vegada hi ha més gent amb gossos i gats a casa, sinó també que augmenta la consciència ciutadana a l’hora d’identificar-los. Segons va explicar López, hi ha un cens a cada ajuntament en què els ciutadans s’han de dirigir per inscriure les mascotes.

Cada any augmenten un 5% les identificacions d’animals de companyia, segons els veterinaris

A més, els veterinaris disposen de l’AIAC, l’arxiu en el qual els animals queden registrats quan els amos van al centre per posar-los el microxip identificatiu. “És la millor manera de recuperar les nostres mascotes en cas de pèrdua, perquè disposem d’un telèfon operatiu sempre”, va afirmar. Així mateix, el Col·legi de Veterinaris i la Paeria van firmar el mes de setembre un conveni perquè tots els animals identificats a l’AIAC quedin registrats automàticament en el cens municipal, per estalviar tràmits als propietaris. “Posar un microxip és un procediment que només es fa una vegada i garanteix tenir l’animal identificat, lluitar contra l’abandó i el maltractament”, va afirmar López.

Entre les espècies identificades tant a l’AIAC com als censos, el 90% són gossos. La resta són gats o fures, una espècie que s’ha posat de moda. Però també hi ha iguanes, lloros, cavalls, conills o fins un cangur (vegeu el testimoni).

El canvi generacional dispara les llars unipersonals

Cada vegada hi ha més persones que viuen soles. Segons l’última enquesta de llars de l’INE, una de cada quatre llars és unipersonal, una opció que s’estén entre els majors de 65 anys que es queden viudos. Una altra de les tendències sociològiques que revela l’estadística és l’augment de famílies monoparentals, generalment mares amb fills. Tot plegat contribueix a l’augment del nombre de mascotes que, segons psicòlegs i sociòlegs, ajuden a millorar la qualitat de vida, tant emocionalment com físicament. Segons els experts, les mascotes eviten el sentiment de solitud, alleugen la depressió, redueixen l’estrès, augmenten el sentit de la responsabilitat i reforcen l’autoestima.

Lleida té 90.000 mascotes censades, quasi el doble que nens empadronats

Lleida té 90.000 mascotes censades, quasi el doble que nens empadronats

tracking