SEGRE

ADMINISTRACIÓ ECONOMIA

Aprovat 'in extremis' el pressupost de l'Empresa d'Urbanisme al canviar el vot C's

Si s’hagués vetat, no s’haurien pogut aprovar els comptes de la Paeria || Aquesta assumeix un crèdit de 10 milions per sufragar pagaments de l’EMU pel deute però rebaixa la seua aportació de 4,8 a 3,6 milions

El consell d’administració de l’Empresa Municipal d’Urbanisme es va reunir ahir.

El consell d’administració de l’Empresa Municipal d’Urbanisme es va reunir ahir.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Paeria va aconseguir aprovar ahir in extremis els comptes de l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU), després que Ciutadans canviés a última hora el seu vot en el consell d’administració. Després de no aprovar-se en la votació inicial el pressupost (només el PSC va votar-hi a favor) C’s va demanar una segona votació i va passar de l’abstenció al vot favorable. Això, sumat a l’abstenció del Partit Popular, va permetre tirar endavant el pressupost, malgrat que CiU, ERC i Crida van votar-hi en contra. En cas de no haver-se aprovat els comptes de l’EMU, no hauria estat possible tirar endavant la votació dels pressupostos de l’ajuntament del 2017, prevista per a dimecres vinent. Això hauria abocat la Paeria a una pròrroga pressupostària, com ha succeït a Barcelona, on l’alcaldessa Ada Colau s’enfronta a més a una qüestió de confiança.

El consell de l’Empresa d’Urbanisme va aprovar, d’una banda, rebaixar l’aportació municipal a l’empresa, que passarà de 4,8 a 3,6 milions d’euros. D’una altra, la Paeria assumeix directament un crèdit de 10 milions d’euros per un període de tres anys. Equival a la quantitat que l’EMU havia d’amortitzar els propers tres anys pel seu deute de 68,6 milions d’euros, va explicar la tinenta d’alcalde d’Economia i presidenta d’aquesta empresa, Montse Mínguez. L’ajuntament l’haurà de retornar a raó de més de tres milions a l’any. L’operació, que necessita una autorització de la Generalitat, resulta neutra a efectes d’endeutament municipal, ja que el 100% de les accions de l’EMU són de la Paeria i el seu deute, per tant, ja computava dins del de l’ajuntament. L’alternativa, va destacar Mínguez, hauria estat dedicar 4 milions més a la transferència municipal a l’EMU, que s’hauria disparat per sobre dels 8 milions. També es compta que l’EMU vendrà tres solars per import de 3 milions, després que aquest any estigui a prop d’aconseguir un milió per aquesta via, el triple del pressupostat. L’empresa espera tancar el 2016 amb uns guanys de 396.000 €. Per la seua part, l’oposició va criticar la gestió. El líder del grup de CiU, Toni Postius, va qualificar de “nyap” el crèdit de 10 milions per pagar les amotizaciones de l’EMU. “És un crèdit per pagar-ne un altre, una puntada de peu cap endavant que no soluciona absolutament res del problema dels 68 milions de deute que no té capacitat per retornar.” També va dir que el govern es va negar a informar de les condicions d’aquest crèdit i que no ha fet cas a les seues propostes. El regidor d’ERC Josep Maria Baiget va afirmar que “la dissolució és l’únic futur possible” per a l’EMU i va assenyalar que només sobreviu per la “constant injecció de diners” de la Paeria. “La seua única via d’ingressos és vendre patrimoni”, va censurar, per la seua part, Pau Juvillà de la Crida, que va reclamar “un debat sobre com s’ha arribat a aquesta situació”. Joan Vilella (PP) va criticar les previsions “irreals” de venda de terrenys i va assenyalar que “l’única funció de l’empresa és pagar el deute, que fa que estigui asfixiada”.

La Crida reclama municipalitzar serveis La Crida per Lleida va presentar ahir dijous les seues propostes per al pressupost que inclouen com a principal mesura la municipalització de serveis ara externalitzats, com la recollida de residus i l’atenció domiciliària. Així mateix, reclama un pla d’ocupació, un alberg municipal, millorar l’acollida a víctimes de violència de gènere, una xarxa de biblioteques als barris, un parc agrari a l’Horta i un pla de participació que inclogui una audiència pública sobre els pressupostos, entre altres propostes.

tracking