SEGRE

JUSTÍCIA SISTEMA PENITENCIARI

La presó de Lleida marca mínims de presos amb el trasllat de 71 a Tarragona

El centre de Ponent té en l’actualitat 590 reclusos, un 8% menys en vuit mesos

Vista aèria que permet visualitzar totes les instal·lacions que conformen el Centre Penitenciari de Ponent.

Vista aèria que permet visualitzar totes les instal·lacions que conformen el Centre Penitenciari de Ponent.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Continua baixant la població reclusa a la presó de Ponent, després que el departament de Justícia hagi traslladat entre els mesos de març i novembre d’aquest any 71 presos a la nova presó de Tarragona. Durant aquest període, el centre lleidatà ha perdut un 8% dels interns, fins als 590 actuals, el seu mínim històric.

La presó de Lleida segueix registrant un descens de la població reclusa davant dels trasllats de presos a la nova presó de Mas Enric, a Tarragona. Segons han confirmat fonts del departament de Justícia de la Generalitat a SEGRE, entre els mesos de març i novembre, han portat a la nova presó tarragonina un total de 71 interns del Centre Penitenciari de Ponent, la qual cosa ha generat un descens del nombre de presos d’un 8 per cent.

En el mateix període, Mas Enric, que va entrar en funcionament el novembre de l’any passat, allotja 121 presos més, xifra que significa un increment del 31%. Es tracta de presos que tenen vincles amb Tarragona (principalment familiars) o que van ser condemnats per delictes comesos a la ciutat i que fins ara es trobaven a Ponent per falta d’espai a l’antic centre penitenciari tarragoní.

La població reclusa va registrar la xifra més elevada el 2007, amb 1.104 interns a Ponent

D’aquesta forma, la presó de Lleida continua marcant els mínims històrics en població reclusa i en l’actualitat (amb dades de Justícia tancades a 21 de novembre) un total de 590 persones compleixen condemna al Centre Penitenciari de Ponent, davant els 639 reclusos que allotjava el mes de març, quan ja es van traslladar 29 interns a la presó de Tarragona. Els trasllats es fan de forma esglaonada i en funció de la sol·licitud dels presos, que d’aquesta manera poden ser més a prop de les seues famílies. El moviment d’interns es preveu que continuï en els propers mesos.

Descens progressius

Del total d’interns al centre de Ponent, 510 són condemnats i 80 més hi estan de manera preventiva. Com ja ha publicat aquest diari, la població reclusa ha anat descendint de manera progressiva en els últims anys i lluny queda la xifra històrica que va marcar el 2007, amb 1.104 interns. Així mateix, només 23 dones es troben recloses a Lleida.

Deu agressions a funcionaris per part d’interns aquest any a Ponent

El departament de Justícia justifica aquest descens del nombre de població reclusa a Lleida pel trasllat a Tarragona, principalment, però també perquè el sistema va guanyant places davant de l’augment de les llibertats condicionals i la repatriació d’immigrants. Tanmateix, els funcionaris recorden que, malgrat que la presó de Lleida no és un centre superpoblat, no estan exempts de problemàtiques, ja que l’últim any s’han produït una desena d’agressions a personal penitenciari per part d’interns. Com ja va avançar SEGRE, aquestes agressions són a causa, segons el sindicat CSIF, de la falta de funcionaris, ja que no es cobreixen les baixes ocasionades per les jubilacions. Així mateix, assenyala que hi ha una notable falta de formació davant d’un nou perfil de reclús, amb menys respecte pel càrrec públic i més explosiu, fet que porta que es mostrin més agressius i no temin veure augmentada la seua condemna.

tracking