SEGRE

SANITAT

L'Arnau potencia Cardiologia per rehabilitar després d'un infart i prevenir la mort sobtada

Tractarà pacients acabats d’operar o que hagin patit una embòlia per reduir el risc de recaigudes || Ampliarà les consultes de patologies hereditàries per a un diagnòstic precoç d’aquestes malalties

Imatge de la unitat d’hemodinàmica, que funciona tot el dia des de l’any passat (vegeu desglossament).

Imatge de la unitat d’hemodinàmica, que funciona tot el dia des de l’any passat (vegeu desglossament).

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’hospital Arnau de Vilanova vol reforçar el servei de Cardiologia posant en marxa una unitat de rehabilitació cardiovascular i una consulta de totes les malalties cardíaques familiars genètiques, ja que actualment només funciona la de miocardiopatia hipertròfica, una patologia del cor que afecta una de cada 500 persones i que és hereditària en un alt percentatge de casos. Així ho va indicar el cap de Cardiologia de l’hospital lleidatà, Fernando Worner, que va matisar que encara que no hi ha data d’estrena, “espero que puguem posar-los en marxa l’any que ve”.

L’objectiu de la rehabilitació cardiovascular – que estaria dirigida a pacients acabats d’operar, que hagin patit un infart o amb insufiencia cardíaca, entre altres afectacions– és formar-lo i ajudar-lo a tornar a portar una vida activa i reduir el risc de tenir altres problemes del cor. “La prevenció secundària, com seguir una bona dieta, deixar el tabac o controlar el colesterol i el pes són factors essencials per a malalts del cor. A alguns pacients, prèvia selecció, també se’ls aplicarà una rehabilitació física”, apunta.

Pel que fa a l’ampliació de la consulta de malalties cardíaques familiars genètiques, Worner va subratllar la seua importància perquè en molts casos són patologies greus i causants de la mort sobtada en gent jove. “És fonamental dur a terme un ràpid diagnòstic per prendre mesures en aquest sentit i aplicar tractaments de prevenció”, va assegurar.

En aquest àmbit de la prevenció, el servei de Cardiologia de l’hospital lleidatà, que coordina tota l’atenció mèdica del cor de la província (ambulatoris territorials, fins i tot els del Pirineu, hospital Santa Maria i el mateix Arnau) ja va implantar la ressonància magnètica cardíaca, que fins a l’any passat s’havien de derivar els pacients a Barcelona, generalment a Can Ruti. Així doncs, durant aquest 2016 s’han realitzat prop de 90 cardioressonàncies al territori, la qual cosa “permet comentar els resultats amb el pacient en una consulta”.

Totes les operacions quirúrgiques cardíaques de pacients lleidatans es deriven a l’hospital Vall d’Hebron, unes 250 a l’any. “Seria contraproduent tenir un servei de cirurgia cardíaca a Lleida pel volum de pacients. És preferible dedicar els esforços a altres patologies cardíaques”, assegura Worner.

L’atenció d’infarts 24 hores evita 108 trasllats a Barcelona

Des de l’1 de gener i fins al 20 de novembre, els professionals de la unitat d’Hemodinàmica de Cardiologia de l’Arnau de Vilanova han atès 205 codis d’infart, dels quals 97 es van atendre durant l’horari de nit (de les 20 hores a les 8.00 del matí), una ampliació horària que es va posar en marxa el mes de febrer de l’any passat.

Així mateix, el personal ha atès 23 pacients d’alguna urgència cardíaca greu mentre estaven ingressats a l’Arnau, nou en l’horari nocturn. “Si la unitat no estés operativa les 24 hores s’haurien hagut de derivar a Barcelona o haurien estat atesos l’endemà, segons la seua gravetat, amb el consegüent risc mèdic que suposa”, explica en aquest sentit Worner.

tracking