SEGRE

TRIBUNALS

Els pares de la Nadia podrien ser condemnats a 7 anys de presó per estafa i utilitzar la filla

El jutge apunta que l’actuació dels progenitors “s’atansa” al delicte d’usar menors per fer mendicitat || Els antecedents del pare es consideren prescrits i la mare podria respondre com a coautora

La nena, la mare i la tia van ser vistes dissabte en un restaurant de menjar ràpid de Lleida.

La nena, la mare i la tia van ser vistes dissabte en un restaurant de menjar ràpid de Lleida.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els pares de la Nadia, Fernando Blanco i Margarita Garau, podrien arribar a ser condemnats fins a set anys de presó per haver estafat prop d’un milió d’euros (918.000 euros) amb el pretext de recaptacions amb finalitats benèfiques per operar la seua filla malalta. Una crida a la solidaritat que, en realitat, servia com a tapadora per portar una vida d’autèntic luxe.

De moment, tenen una causa penal oberta per delicte d’estafa que, al ser l’import superior als 50.000 euros, seria agreujada i comporta penes de fins a sis anys de presó. Però també podrien ser acusats d’un delicte contra les relacions familiars per haver utilitzat un menor per a la pràctica de la mendicitat, com ja apunta el titular del jutjat d’Instrucció número 1 de la Seu d’Urgell a l’assegurar que “s’atansen a aquest tipus penal”.

Una germana de la mare es fa càrrec de la custòdia i porta la nena a viure a Palma

Segons l’article 232 del Codi Penal, els que utilitzen o deixen menors d’edat o persones amb discapacitat necessitades d’especial protecció per a la pràctica de la mendicitat, fins i tot si aquesta és encoberta, seran castigats amb penes de presó que poden oscil·lar entre sis mesos i un any. Tanmateix, “encara queda molt per instruir”, segons van puntualitzar fonts de la Fiscalia.

D’altra banda, “sembla clar que tant el pare com la mare han de respondre com a coautors i és possible que s’enfrontin a la mateixa condemna, perquè tots dos estan implicats molt clarament i sembla que en les mateixes condicions”, assegura Carles López, advocat i membre de la comissió de Dret Penal del Col·legi de l’Advocacia de Lleida. S’ha de recordar que Fernando Blanco està empresonat preventivament, mentre que la seua dona va ser posada en llibertat amb càrrecs. Pel que fa a la possible reincidència del pare (l’any 2000 va ser condemnat per estafa a quatre anys i deu mesos de presó), aquests antecedents no computarien, perquè haurien estat cancel·lats al prescriure, segons va assegurar López.

Amb la suspensió cautelar de la pàtria potestat dels pares per decisió judicial, la custòdia de la nena ha passat a mans d’una tia materna perquè visqui amb ella a Palma (Mallorca), amb un règim de visites establert per a la mare. Els dies previs, tres amigues de la família van tenir cura de la menor, segons va publicar ahir El País.

Abans d’anar-se’n de Fígols, la Nadia va dinar amb la mare i la tia dissabte en un restaurant de menjar ràpid als afores de Lleida.

Blanco va intentar organitzar la fuga amb la seua dona, segons el jutge

El pare de la Nadia, a la presó des de divendres, hauria intentat preparar, “de forma organitzada amb la seua dona”, “la fugida de la família” al saber-se investigat, segons el jutge que investiga el frau presumptament comès per la parella. El titular del jutjat d’instrucció de la Seu va interpretar que hi havia risc de fuga i de destrucció de proves, entre altres coses perquè Blanco ja havia viatjat a França o Andorra el dia 6 “al sospitar-se investigat”. Van ser trucades intervingudes pels Mossos per ordre judicial les que van revelar les suposades intencions de fugida, segons la interlocutòria judicial de presó, que destaca la “constant utilització de mitjans per evitar ser localitzat, com ara el maneig de diferents números (fins a tres de diferents països), trucades via WhatsApp, maniobres evasives per no ser seguit o l’ús d’una pistola simulada”. Va ser detingut després d’intentar eludir un control policial a la Cerdanya.

tracking