SEGRE

SUCCESSOS

Jutge i fiscal 'impedeixen' que es retiri una denúncia per mals tractes a Lleida

La dona es negava a declarar contra l’ex en un judici per trencar una ordre d’allunyament || La van amenaçar d’asseure-la al banc dels acusats i va declarar

Vista de la seu judicial a l’edifici del Canyeret.

Vista de la seu judicial a l’edifici del Canyeret.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La titular del jutjat penal 2 de Lleida va recomanar ahir en un judici a una denunciant de violència de gènere que declarés contra el seu excompany, que havia denunciat per trencar l’ordre d’allunyament, a l’intentar la dona evitar fer-ho i acollir-se a la dispensa de dones maltractades. Tanmateix, tant la magistrada com el fiscal li van recordar que no podia acollir-se a aquesta dispensa perquè ja no n’és parella ni conviu amb l’acusat. Davant la insistència de la Fiscalia que si seguia en l’afany de no declarar podria ser acusada penalment per denúncia falsa, la magistrada va recomanar a la víctima que declarés i evitar d’aquesta manera que acabés ella mateixa al banc dels acusats. Finalment, la dona hi va accedir i va prestar testimoni per corroborar la denúncia.

LÍNIA D'ATENCIÓ CONTRA LA VIOLÈNCIA MASCLISTA - 900 900 120

Els fets es remunten al novembre passat quan, segons la denunciant, la seua exparella s’hi va posar en contacte per telèfon, una setmana abans que l’ordre d’allunyament i prohibició de comunicació acabés, i la va amenaçar. Segons la dona, el seu excompany sentimental li va dir que “et canviaré la cara. Em pagaràs tot això”. L’acusat va assenyalar que no va ser ell qui li va trucar sinó el seu germà i que aquest ho va fer perquè va veure les trucades perdudes de la seua exparella. Va assenyalar que la seua exparella li havia enviat un missatge amb amenaces, text que ella mateixa va llegir al judici i va admetre haver-lo enviat. El germà de l’acusat va corroborar al judici que va ser ell el que va trucar a la dona quan va veure les trucades perdudes, però va negar que l’amenacés. En un primer moment, la Fiscalia sol·licitava una condemna de 12 mesos de presó, per la qual cosa l’acusat hauria ingressat a l’haver estat condemnat anteriorment per maltractaments. Finalment, el Ministeri Fiscal va rebaixar la sol·licitud a 40 dies de treballs comunitaris. La defensa, exercida per l’advocat Xavier Prats, va sol·licitar l’absolució al no veure acreditada l’autoria de la trucada per part del seu client.

Més de 150 maltractades van retirar la denúncia el 2015 Un total de 153 dones que havien presentat una denúncia contra la seua parella o exparella l’any passat a les comarques lleidatanes van acabar retirant la denúncia contra el presumpte agressor, la qual cosa implica que en el 17 per cent dels casos la dona es va acollir a la dispensa a no declarar com a testimoni en les causes penals. Un percentatge que, malgrat continuar sent elevat, va disminuir lleugerament respecte al que es va registrar un any abans. Segons l’Observatori contra la Violència de Gènere del Consell General del Poder Judicial, l’any 2015 els jutjats lleidatans van ingressar 904 denúncies per violència de gènere. De mitjana, els Mossos d’Esquadra registren tres denúncies al dia per violència en l’àmbit de la parella, amb un total de 715 en el que va d’any.

tracking