SEGRE

UNIVERSITAT ESTUDIANTS

El Govern no abaixa les taxes desatenent el Parlament

El secretari d’Universitats assegura que reduir-les un 30% costaria 47 milions || Defensa els preus segons la renda

Arcadi Navarro va presentar ahir l’informe sobre les beques.

Arcadi Navarro va presentar ahir l’informe sobre les beques.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari d’Universitats de la Generalitat, Arcadi Navarro, va descartar ahir en una compareixença al Parlament una rebaixa lineal de les matrícules universitàries del 30 per cent, com contemplava una moció que va ser aprovada recentment per la mateixa Cambra catalana.

Navarro va defensar el model de “tarifació social” adoptat per la Generalitat en el curs 2012-13 i que va suposar un fort increment en el cost de les carreres per a les famílies. “Una futura rebaixa dels preus universitaris ha de fer-se segons la renda familiar dels estudiants, seguint l’actual model català de preus i beques, que permet garantir l’equitat”, va afirmar. Navarro va recordar que ara no hi ha un preu únic, sinó fins a 18 de diferents, ja que les taxes es paguen en funció de la renda de cada família, cosa que afavoreix les més baixes i va afirmar que, malgrat tot, el cost de la universitat és inferior al de l’escola bressol.

Navarro va admetre que les universitats públiques estan infrafinançades i va culpar el Govern central

Actualment, va afegir, malgrat que el preu màxim d’un grau a Catalunya sigui superior a, per exemple, la Comunitat de Madrid, la majoria d’estudiants catalans paguen menys que els madrilenys, gràcies als diferents trams de renda i beques establerts.

A més, va indicar que el 40 per cent de la població en edat d’estudiar va a la universitat, mentre que el percentatge el 2007, just abans de la crisi, era del 32%.

El secretari d’Universitats va insistir, no obstant, que “la voluntat del Govern és aprofundir i millorar el sistema actual de preus i beques” amb l’objectiu d’ampliar el nombre de beneficiaris, així com el volum dels ajuts a l’estudi.

No obstant, Navarro va admetre que les universitats públiques estan infrafinançades i va culpar parcialment el Govern central, al qual va retreure, a més, que no compleixi les sentències del Tribunal Constitucional que l’obliguen a traspassar la gestió de les beques a la Generalitat, uns 150 milions d’euros més, i que no tingui en compte el cost de la vida a Catalunya per distribuir les beques.

tracking