SEGRE

MÚSICA ENSENYAMENT

Escoles que donen la nota

Més de 6.000 joves de tot Lleida cursen estudis extraescolars de música, un 11% del total dels alumnes de 6 a 18 anys || En una quarantena de centres públics i privats de la província

Un conjunt de l’Escola Pons Roselló de Lleida.

Un conjunt de l’Escola Pons Roselló de Lleida.

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La música és una de les activitats extraescolars que destaquen sobre la resta. Com a prova, prop de l’11% dels escolars de Lleida estan matriculats en algun dels 40 centres musicals de diferent grau repartits per tota la província. Això sí, gairebé la meitat de les escoles públiques i privades de música són a Lleida i a la comarca del Segrià.

En l’àmbit de l’ensenyament obligatori, històricament la música ha estat considerada una assignatura maria –i no fa pinta de millorar en el futur més immediat, sinó tot el contrari–, de forma que sempre ha destacat com a matèria extraescolar. Així, s’ha situat per sobre d’altres ensenyaments fora de l’horari lectiu per la quantitat d’aspectes positius que aporta als nens: capacitat d’aprenentatge, atenció, memòria... La importància de l’ensenyament musical fora de l’àmbit escolar normal queda de manifest amb la quantitat d’alumnes que cursen aquests estudis en escoles i conservatoris.

A la província de Lleida, més de l’11 per cent dels alumnes en edat escolar estan matriculats en centres musicals públics i privats o en conservatoris. Aquest curs actual són ja més de 6.000 dels 55.000 alumnes de Primària, Secundària, Batxillerat i Formació Professional registrats a les comarques de Lleida.

Gairebé la meitat de les escoles públiques i privades de Lleida es concentren a la capital i al Segrià

Estudien música repartits en la quarantena d’escoles i conservatoris públics i privats de la província. Això sí, el mapa de centres reflecteix el pes demogràfic de la ciutat de Lleida i també la comarca del Segrià, que pràcticament copen la meitat d’aquestes escoles de música. Així doncs, la capital del Segrià compta amb un conservatori municipal i també amb el primer privat de grau professional, L’Intèrpret, que és el quart de Catalunya i el primer de fora de Barcelona. Lleida concentra quatre escoles privades de música més i una altra dotzena de poblacions del Segrià compten també amb oferta d’ensenyament musical privat.

A l’altre extrem de la balança, Solsona i Tremp allotgen els únics centres públics municipals d’ensenyament musical al Solsonès i al Pallars Jussà. El Sobirà compta amb l’Escola Itinerant, amb seu a Rialp, que ofereix servei a domicili a cinc municipis de la comarca i també a la Pobla de Segur, al Jussà. L’Escola de Música de les Garrigues també disposa de tres seus, a les Borges, Arbeca i Juneda.

A banda dels dos de Lleida, Cervera i la Seu d’Urgell tenen també conservatoris de grau professional. A la capital de la Segarra des de fa més de trenta anys. A la Seu, des del passat curs amb el Conservatori dels Pirineus, amb seus també a Puigcerdà i Berga. Finalment, a la Val d’Aran, l’ensenyament extraescolar de música queda en mans de dos centres educatius privats.

“Pel preu d’una PlayStation, o la meitat, es pot estudiar música”

Com gairebé qualsevol activitat extraescolar, els estudis de música suposen un cost, encara que la quantia depèn tant de l’instrument com de les prioritats. En aquest sentit, són molt clars els responsables de botigues com Guarro de Lleida, dedicats a la venda d’instruments. “Pel preu d’una PlayStation o fins i tot la meitat, es pot estudiar música”, asseguren.

Així doncs, a grans trets, una guitarra clàssica pot costar des d’uns 60 euros i arribar als 1.000 o més; un violí o una viola oscil·len entre els 120 fins als 400 o més de 1.000 euros, mentre que un saxo començaria prop dels 400 euros. “L’única diferència entre un instrument que toca un nen o un adult és que s’adapten a les seues mesures, la tècnica és la mateixa”, expliquen.

Un conjunt de l’Escola Pons Roselló de Lleida.

Un conjunt de l’Escola Pons Roselló de Lleida.

tracking