SEGRE

TRIBUNALS CONSELLERIA

Justícia demana un acord per evitar col·lapse judicial per clàusules terra

El conseller reitera que el tribunal europeu ha donat un mecanisme que ajudaria a evitar més demandes || Puja la retribució dels advocats d’ofici després de la crisi

El conseller de Justícia, Carles Mundó, ahir en la firma del conveni sobre el torn d’ofici.

El conseller de Justícia, Carles Mundó, ahir en la firma del conveni sobre el torn d’ofici.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller de Justícia, Carles Mundó, va insistir ahir a reclamar un mecanisme que eviti una allau de demandes i un nou col·lapse als tribunals catalans després de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que ordena la devolució total de les clàusules terra. Durant la tradicional trobada amb periodistes a la seu de la conselleria, el conseller va reiterar que el Govern central i la banca han de trobar un procediment que eviti que cada client hagi de reclamar per separat, a l’entendre que no és el mateix que les participacions preferents, sinó que ara el tribunal europeu ha marcat un criteri comú que han d’obeir tots els tribunals espanyols.

Sense aquest acord, el conseller va considerar inevitable un col·lapse amb les noves demandes, en un moment en què els abusos financers ja han generat una allau de recursos a l’Audiència de Lleida. Com va publicar ahir SEGRE, els tribunals lleidatans ja estan dictant sentències amb la doctrina del TJUE i fixen la devolució total sense el límit establert pel Suprem, que només permetia el retorn de l’interès pagat de més a partir del maig del 2013.

Pel que fa al col·lapse que pateixen els jutjats lleidatans, sobretot els de família i el contenciós, el conseller va assenyalar a aquest diari que no és competència de la Generalitat i que ja han elevat la petició al Govern central.

Així mateix, va recordar que per a l’any vinent es preveu l’arribada d’un jutge de reforç als jutjats de Cervera, en una situació “crítica”. D’altra banda, Mundó preveu que el 2017 es facin canvis en el sistema penitenciari per posar fi a la situació de presons amb una baixa ocupació, com la de Ponent, amb mínim històric en nombre de presos. Tanmateix, no va concretar com es faria aquesta redistribució dels recursos, encara que va descartar el tancament de la presó.

D’altra banda, la conselleria de Justícia va firmar ahir un conveni amb el Consell de l’Advocacia Catalana i Consell de Col·legis de Procuradors de Catalunya per augmentar un 1,3% la retribució d’advocats i procuradors del torn d’ofici el 2017, que permetria recuperar el nivell d’honoraris d’abans de la crisi.

tracking