SEGRE

HABITATGE ENERGIA

El final de la calefacció central

Una directiva europea fixa l’1 de gener del 2017 com a límit per individualitzar-la, però el Govern central no ha adaptat encara la normativa a Espanya || Sols l’han complert al voltant d’un 10%

Un radiador amb el seu propi comptador individualitzat, en un habitatge de la capital.

Un radiador amb el seu propi comptador individualitzat, en un habitatge de la capital.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El final de la calefacció central s’atansa. Teòricament, una directiva europea sobre eficiència energètica determina que l’1 de gener del 2017, és a dir, d’aquí a una setmana, tots els habitatges haurien de disposar de calefacció individual. No obstant, ni el Govern espanyol ha traslladat aquest apartat de la normativa ni les comunitats de propietaris s’han posat les piles, de manera que, segons estimacions dels instal·ladors de Lleida, potser són un 10% del total (uns 70.000 llars) els que s’han adaptat a les exigències europees. La manera més senzilla de complir la normativa és posar un comptador a cada veí, per calcular la seua despesa de forma individual i deixar així de pagar pel seu coeficient de participació en la calefacció central. No obstant, en algunes instal·lacions no es pot instal·lar aquest dispositiu i és necessari regular cada radiador per separat amb una vàlvula termostàtica a l’entrada. El cost oscil·la entre els 800 i els 1.100 euros, però suposa sobre un 30% d’estalvi per als veïns (vegeu el desglossament).

Una portaveu del ministeri d’Energia i Turisme va indicar que “es continua treballant a traslladar aquesta part de la directiva”, i va afegir que “hi ha uns setze països europeus que encara no han traslladat aquest apartat”. Així mateix, va recordar que “des del 2007 ja és obligatori instal·lar comptadors individuals als habitatges nous”.

El ministeri sí que ha traslladat altres qüestions de la directiva, com què haurà de contenir una auditoria energètica a què estaran obligades totes les empreses o quins professionals podran fer-les, a través d’un reial decret que va aprovar el Consell de Ministres el mes de febrer passat, amb any i mig de retard sobre el calendari fixat per Brussel·les. En tot cas, representants dels instal·ladors i dels administradors de finques calculen que al gener el Govern central abordarà la qüestió de la calefacció individual als habitatges.

Lleida

Un altre servei bàsic que compta amb un nombre considerable d’instal·lacions comunitàries és el de l’aigua. A Lleida ciutat, encara hi ha 3.170 blocs que compten amb un únic comptador, segons la informació facilitada per la concessionària del servei, Aigües de Lleida. Són el 8 per cent del total dels 39.467 usuaris que té donats d’alta.

Aquest tipus d’instal·lacions penalitza els usuaris que consumeixen menys i beneficia els que gasten més, ja que l’import del rebut es distribueix equitativament entre tots els habitatges, independentment de les persones que resideixin en cadascun. Aquesta és una de les raons que expliquen que en els últims anys sigui relativament habitual que comunitats de veïns que compten amb aquest sistema optin per instal·lar comptadors individuals. No obstant, en aquest cas no hi ha cap normativa que contempli la supressió total del subministrament col·lectiu.

El cost de les obres d’individualització depèn de les obres que són necessàries. Una vegada efectuades, cal pagar 163 euros per donar d’alta el comptador.

Acatar la normativa costarà al voltant de mil euros per veíEl president dels administradors de finques de Lleida, Jaume Facerías, també estima que el Govern central no tardarà a traslladar la normativa europea, que és d’obligat compliment. Apunta que la despesa per veí per adaptar la calefacció central a les exigències europees s’acosta als mil euros. “Són entre vuit-cents i mil cent, en funció del nombre de radiadors”, precisa, i defensa que la despesa quedarà amortitzada en uns dos o tres anys gràcies a l’estalvi que suposa tenir comptadors individuals. “S’ha d’afrontar aquesta despesa pensant que aquest sistema serveix per estalviar energia, de manera que les comunitats de propietaris en sortiran beneficiades”, argumenta, i subratlla que “els tècnics xifren l’estalvi en un 30 per cent”. Així mateix, corrobora que de moment només han instal·lat els dispositius algunes comunitats.

Un radiador amb el seu propi comptador individualitzat, en un habitatge de la capital.

Un radiador amb el seu propi comptador individualitzat, en un habitatge de la capital.

tracking