SEGRE

SANITAT TRÀMITS

La Generalitat només ha tornat l'euro per recepta a 4 de cada 10 que ho van sol·licitar

Ha destinat 3,18 milions d’euros a reemborsar la taxa a uns 120.000 dels més de 311.000 catalans que la van reclamar, dels quals 18.000 serien lleidatans || Salut subratlla que és un procés laboriós

Un client comprant un medicament dissabte en una farmàcia de Ferran.

Un client comprant un medicament dissabte en una farmàcia de Ferran.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La conselleria d’Economia i Hisenda de la Generalitat ha retornat la taxa de l’euro per recepta a només el 39% dels catalans que l’han sol·licitat, és a dir, a uns 120.000 dels més de 311.000 que la van reclamar des que es va iniciar el procediment de devolució, el 30 de juliol del 2014, després que el Tribunal Constitucional (TC) anul·lés el cobrament d’aquest import al Govern.

Així ho van detallar fonts del departament de Salut, que van subratllar que no disposen de dades territorials perquè el registre el centralitza Economia. L’import de les peticions tornades fins a la data ascendeix als 3,18 milions d’euros, lluny dels 45,7 milions que la Generalitat va recaptar per aquest import des que va començar aplicar la taxa el juny del 2012 i fins que el Tribunal Constitucional la va suspendre primer de forma cautelar i la va deixar sense efecte per “inconstitucional”. La quantitat mitjana de devolució per pacient és de 26,22 euros.

El reembors de la taxa recau en Economia, però Salut primer ha de revisar i tramitar les peticions

S’estima que al voltant de 18.000 lleidatans haurien reclamat la devolució de l’euro per recepta, de forma que, si traslladem el percentatge de catalans a qui ha estat reemborsada la taxa, l’haurien rebut uns 7.000. Aquesta mesura tenia la intenció de dissuadir la compra de medicaments i obtenir una altra font de finançament.

Salut insisteix que el procediment de devolució de la taxa és laboriós, ja que comporta registrar la sol·licitud de reembors; revisar el compliment de totes les condicions per portar a terme la devolució; calcular els interessos; fer la resolució de pagament, i, finalment, enviar la informació a Economia perquè procedeixi al pagament del reembors.

Val a recordar que altres autonomies també la van implantar, com la Comunitat de Madrid, on també va ser anul·lada pel TC.

D’altra banda, els farmacèutics lleidatans respiren “tranquils” pel cobrament dels medicaments dispensats amb recepta. “Ja fa mesos que Economia ens paga 25 dies més tard del conveni establert amb la Generalitat i tot indica que podrem continuar així. Si es manté aquesta tònica estem tranquils, ben aviat cobrarem les factures corresponents a les receptes de l’octubre”, va explicar Josep Aiguabella, president del col·legi de Farmacèutics de Lleida. Les farmàcies catalanes van arribar a acumular retards de fins a quatre mesos en el cobrament de fàrmacs dispensats.

tracking