SEGRE

SANITAT

Vídeo de familiars d'afectats d'ictus o lesió medul·lar

El CAP de Rambla Ferran ha gravat les vivències de les persones més pròximes al malalt

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’equip d’Atenció Primària del CAP de Rambla Ferran recull en un vídeo de vuit minuts les vivències de familiars de pacients que han patit un ictus o una lesió medul·lar o cerebral traumàtica. La peça audiovisual es va gravar amb motiu de La Marató de TV3, que en l’edició número 25 del passat 18 de desembre es va centrar en aquest tipus de malalties.

Els testimonis són commovedors i relaten com es van assabentar que el seu marit o pare havia tingut la malaltia i com van afrontar l’evolució de l’accident vascular o traumàtic cerebral.

“De sobte t’assabentes que [el teu marit] està en una situació greu i no saps si tirarà endavant... Primer et poses a plorar, després agafes aire i t’armes de coratge i li intentes transmetre-li energia positiva a ell perquè es recuperi. El suport familiar ha estat clau per a mi”, explica una dels testimonis. Certs sentiments de culpabilitat també són freqüents entre els familiars, que es pregunten “per què no ho vaig saber veure o no li han pogut diagnosticar abans”. Una altra dona assegura que va haver de demanar ajuda psicològica per acceptar la notícia de la malaltia del seu marit. El vídeo es va presentar en públic a finals d’octubre en un acte celebrat a Lleida.

En aquest sentit, val a recordar que l’hospital Arnau de Vilanova ingressa cada any una mitjana de 350 persones afectades per un ictus, de les quals el 85 per cent pateixen el de tipus isquèmic (reducció del volum de sang al cervell) i el 15% restant tenen l’hemorràgic (ruptura d’un vas sanguini dins del cervell).

tracking