SEGRE

BANCA TRIBUNALS

El Govern ajorna el protocol que permetrà cobrar les clàusules terra

El PSOE exigeix que el codi sigui de compliment obligatori per als bancs i no voluntari com vol el PP || Rajoy diu que trobarà una solució extrajudicial

Imatge d’arxiu d’una protesta d’afectats.

Imatge d’arxiu d’una protesta d’afectats.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El president del Govern, Mariano Rajoy, va anunciar ahir que ajorna l’aprovació del codi de bones pràctiques per facilitar la reclamació als bancs de clients afectats per les clàusules sòl, però es va comprometre a trobar una solució extrajudicial. La idea inicial de l’Executiu era tirar endavant ahir mateix un decret llei amb aquest codi, al qual se subscriurien de forma voluntària les entitats amb hipoteques que impedeixen beneficiar-se de les rebaixes de l’Euríbor a partir d’un determinat nivell.

Tanmateix, davant de l’oposició del PSOE, que advoca per un sistema obligatori, el Govern “farà tot el possible” perquè els afectats puguin recuperar els seus diners “sense haver d’anar necessàriament als tribunals”, va afegir Rajoy.

Va insistir que tot i que no és competència del Govern, aquest actuarà perquè hi ha molta gent afectada

El cap de l’Executiu va insistir que, encara que no és competència del Govern, aquest hi actuarà perquè es tracta d’un problema “que afecta molta gent” i “d’una quantia econòmica considerable”, i va assegurar que en un futur concretarà un “procediment” que eviti en la mesura possible anar als tribunals. Des de la setmana passada, el ministeri d’Economia ha treballat per tirar endavant un codi de bones pràctiques que suposadament obligaria les entitats a donar als prop de dos milions d’afectats l’opció de recuperar els diners en efectiu o amortitzant part de la hipoteca pendent. No obstant, el grup parlamentari socialista va avançar ahir que no donaria suport a aquesta mesura perquè deixava a voluntat dels bancs la seua adhesió i continua apostant per establir un procediment extrajudicial al qual s’hagin d’acollir totes les entitats. Per al PSOE, resultava “inacceptable” el codi de bones pràctiques que promovia el Govern perquè “s’inclina cap als bancs i no cap als afectats”.

La solució per agilitzar la devolució dels diners, segons el parer del principal partit de l’oposició, ha de ser un procediment extrajudicial “ràpid, eficaç i amb cost zero” per al client i sense quitances.

“Lamentem que no s’hagi aprovat el mecanisme”, va manifestar en aquest sentit el vicesecretari de Ciutadans, José Manuel Villegas, que el considera “urgent”.

Podem critica l’actitud “a favor dels bancs” del Govern? El secretari de Relacions amb la Societat Civil de Podem, Rafael Mayoral, va criticar ahir que el Govern hagi tingut una posició “clara” a favor dels bancs i va afirmar que “no fa pinta” que el codi que ultima l’Executiu sigui favorable per als consumidors afectats. Per la seua banda, des de Ciutadans van reclamar que el Govern aprovi “com més aviat millor” un mecanisme per a la devolució dels diners cobrats indegudament als afectats per les clàusules terra i, igual que el PSOE, va exigir que sigui “obligatori” per als bancs i no hi hagi recàrrecs ni interessos per als afectats per part d’Hisenda.

tracking