SEGRE

COMERÇ

El Govern liberalitza les rebaixes i prohibeix la venda a domicili o per telèfon sense permís

Hi haurà un període recomanat a l’hivern i un altre a l’estiu, però les botigues seran lliures de fer-les en altres dates || També amplia l’horari màxim d’obertura de 72 a 75 hores setmanals

Botigues de Lleida s’han avançat aquest any més que mai a l’inici oficial de les rebaixes d’aquest dissabte.

Botigues de Lleida s’han avançat aquest any més que mai a l’inici oficial de les rebaixes d’aquest dissabte.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Consell Executiu de la Generalitat va aprovar ahir l’avantprojecte de la nova llei catalana de Comerç, que liberalitza els períodes de rebaixes i prohibeix la venda a domicili o per telèfon sense autorització prèvia del consumidor. Aquesta llei substitueix preceptes anul·lats pel Tribunal Constitucional a instàncies del Govern central. Les rebaixes passaran a ser un període “recomanat” a l’hivern (habitualment, del 7 de gener a finals de març) i a l’estiu (durant els mesos de juliol i agost), però els comerciants seran lliures de fer ofertes sota aquesta nomenclatura en qualsevol moment de l’any. No obstant, si ho fan, hauran de complir els mateixos requisits que regulaven les rebaixes fins ara, segons va afirmar el conseller de Comerç, Jordi Baiget. Entre aquests, hi ha l’obligació que els productes rebaixats formin part dels estocs de la botiga i hagin estat a la venda prèviament i que no siguin defectuosos. Respecte als horaris comercials, l’avantprojecte, que encara ha de passar el tràmit del Parlament, amplia lleugerament les hores màximes d’obertura de 72 a 75 a la setmana, tot i que encara queda lluny del màxim de 90 que fixa la legislació de l’Estat, mentre que el nombre de festius hàbils es manté en deu. Baiget va al·ludir als continus conflictes competencials amb el Govern central per aquesta matèria, va recordar que la Generalitat té competències exclusives en comerç, va defensar el model català i va instar el Govern central a aplicar també la seua voluntat de diàleg amb el model comercial. Una altra gran novetat del projecte és la regulació de les condicions per a la venda a domicili, que prohibeix totes les vendes de productes o serveis amb visites, trucades o missatges telefònics que no hagin estat prèviament autoritzades per escrit per l’interessat. La bustiada estarà permesa sempre que els residents no s’hagin negat a rebre-la. “No hi pot haver trucades indiscriminades per oferir productes”, va afirmar Baiget, que va admetre que s’han produït “determinats excessos amb pràctiques de venda comercial agressiva” que ara volen frenar. Si es detecta que continua succeint, se sancionarà les firmes que ho facin, segons va dir. La Confederació Espanyola de Comerç va alertar ahir que un model liberalitzat de rebaixes “desorienta el consumidor”, i va assenyalar que el gran nombre de comerços que han aplicat descomptes en plena campanya de Nadal podria afectar el concepte de les rebaixes, enteses com “una eina que permet als comerciants vendre l’estoc”.

Per a aquesta temporada, que la gran majoria continuarà començant el dia 7 de gener, pronostiquen un augment de vendes del 3 per cent. La firma de treball temporal Adecco preveu que a Lleida es tanquin 560 contractes de temporada per les rebaixes.

Les botigues petites de pobles podran obrir en festiu

Totes les botigues de menys de 150 metres quadrats situades en municipis de menys de 5.000 habitants podran obrir tots els festius, sense la necessitat que ho sol·licitin els ajuntaments, com fins ara, segons va explicar el conseller, Jordi Baiget. La mesura busca facilitar l’activitat en localitats amb una escassa oferta comercial. En la resta dels municipis, només poden acollir-se a aquesta excepció les botigues de menys de 150 metres quadrats dedicades a la venda de productes alimentaris, a més de les considerades de conveniència, com ara fleques i gasolineres, entre d’altres.

Una altra de les novetats de la llei és que s’aclareix millor quins són els municipis classificats com a turístics i que, com a tals, també tenen més facilitats d’obertura en festius. “Fins ara havien de complir dos característiques: que hi hagués més no residents que residents empadronats i que entre allotjaments i segones residències superessin les primeres residències. Ara també podran considerar-se turístics els municipis que tinguin un bé declarat patrimoni de la humanitat [com ara el romànic de la Vall de Boí o les falles del Pirineu], que acullin un gran esdeveniment esportiu o cultural, una àrea comercial amb una gran afluència de fora de Catalunya o les localitats que tinguin més de 100.000 habitants i més de 600.000 pernoctacions”, va afirmar Baiget. Hauran de demanar aquesta declaració, que durarà quatre anys, els ajuntaments, prèvia consulta amb les cambres de comerç, les associacions de comerciants i els sindicats.

Limitades al 33% del local les zones de degustació en fleques

La nova llei de Comerç regula per primera vegada les àrees de degustació en comerços d’alimentació, un format comercial que ha crescut molt en els últims anys, en especial a les fleques. D’aquesta forma, l’àrea de degustació no podrà superar el 33% de la superfície total del local, tret que l’establiment disposi de doble llicència. El conseller Baiget va destacar que d’aquesta forma es facilita als locals “oferir una via complementària d’explotació més ajustada a les preferències dels consumidors”, mentre s’és lleial amb el sector de l’hostaleria. Els bars havien denunciat l’existència de cafeteries encobertes sense llicència per a aquest ús.

tracking