SEGRE

JUSTÍCIA

Setze presos es van escapar el 2016 a Ponent al no tornar de permisos

La Generalitat destaca que és un percentatge baix davant les més de 2.200 sortides || Un va ser Tomás Pardo, un violador reincident que va atacar una dona a Igualada

Tomás Pardo Calvo va violar una dona durant un permís.

Tomás Pardo Calvo va violar una dona durant un permís.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un total de 16 reclusos es van escapar l’any passat del Centre Penitenciari de Ponent i el Centre Obert de Lleida al no tornar de permisos, segons dades del departament de Justícia. Es tracta d’interns que no van tornar a la presó després de disfrutar de sortides autoritzades. El cas de més gravetat va ser el de Tomás Pardo Calvo, conegut com el violador de Martorell, que va ser detingut el passat 30 d’octubre acusat de segrestar, violar i ferir greument una dona d’Igualada després d’haver sortit de permís de la presó de Lleida, com va avançar SEGRE.

Del total de 16 presos escapats, 11 corresponen a la presó de Ponent i cinc eren del Centre Obert. Pel que fa a aquest últim centre, l’any passat es van registrar un total de 147 altes, procedents en la majoria dels casos de la presó de Ponent, i es tractava de persones que havien obtingut el tercer grau de règim penitenciari. És a dir, aquelles que han complert una quarta part de la seua condemna i han mantingut una bona conducta dins de la presó. En la majoria dels casos, els reus només han d’anar-hi a dormir.

El CSIF denuncia que s’acceleren els processos per assignar tercers graus per “estalviar diners”

Tanmateix, de les 147 altes hi va haver un total de 31 interns que, per la seua conducta, van perdre el tercer grau i van haver de ser retornats a Ponent, en règim tancat. A aquests cal sumar les cinc persones que es van escapar.

Sobre aquestes xifres, el sindicat CSIF assegura que “aquesta quantitat de regressions de grau qüestiona la política penitenciària dels últims anys duta a terme des de Serveis Penitenciaris, en la qual semblava que l’únic objectiu era treure fora de les presons el major nombre d’interns amb l’única intenció d’estalviar diners al més ràpid possible”. El CSIF ha denunciat durant els últims anys que s’estan accelerant els processos per assignar els tercers graus, “la qual cosa supedita la reinserció dels presos a criteris estrictament materialistes”. El departament de Justícia no va voler entrar a valorar ahir aquestes valoracions.

Justícia afirma que no es pot garantir l’èxit en tots els casos

El Centre Penitenicari de Ponent va registrar l’any passat un total de 672 sortides autoritzades de presos per les 1.531 del Centre Obert, la qual cosa suposa un total de 2.203 casos. Per al departament de Justícia, aquestes xifres demostren “el baix percentatge de trencaments”. La finalitat dels permisos ha de ser la preparació de la vida en llibertat per a l’intern, però resulta impossible garantir-ne l’èxit en un cent per cent, segons una portaveu de Justícia.

Els interns escapats que acaben sent detinguts són acusats d’un delicte de trencament de condemna i, en la pràctica totalitat dels casos, els jutges que els prenen declaració dicten el seu reingrés carcerari. En el cas de Tomás Pardo, Presons ja li havia concedit divuit permisos de 48 hores abans del seu atac a Igualada.

tracking