SEGRE

SANITAT

Arnau i Santa Maria ajornen operacions programades per assumir ingressos urgents

Les que poden demorar-se, a causa de la falta de llits per l’epidèmia de grip || La direcció diu que els professionals reorganitzen l’activitat del seu servei segons les necessitats existents

Edifici principal de l’Arnau, que és l’hospital que acull el servei d’Urgències.

Edifici principal de l’Arnau, que és l’hospital que acull el servei d’Urgències.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Arnau i el Santa Maria anul·laran en els propers dies i durant aproximadament dos setmanes operacions programades que no són urgents a fi de poder assumir els ingressos dels pacients procedents d’Urgències, que han crescut molt en els últims dies a causa de l’epidèmia de grip i d’altres afeccions respiratòries. Així ho van explicar ahir metges del primer hospital, que van subratllar que només es practicaran les intervencions oncològiques i les més urgents. Així mateix, van exposar que la reprogramació d’aquelles intervencions anul·lades es començarà a recuperar a partir de la segona setmana de febrer, quan l’activitat gripal s’estima que haurà disminuït considerablement.

Es tracta d’una mesura que ja s’ha dut a terme altres anys i que busca evitar col·lapses a Urgències. Durant aquests períodes, també se sol reforçar l’activitat de cirurgia ambulatòria major (les intervencions que no requereixen ingrés) per disposar de més llits lliures. No obstant, una portaveu de l’hospital va refusar donar detalls sobre aquesta qüestió i es va limitar a apuntar que “cada professional assistencial reorganitza l’activitat del seu servei en funció de les condicions del moment” i que “actualment ens trobem en una situació epidemiològica puntual de grip”.

Ahir al matí hi havia en aquesta unitat de l’Arnau 28 pacients pendents de ser ingressats

De fet, l’àrea d’Urgències del centre hospitalari va tornar a viure ahir una jornada atrafegada. A primera hora del matí hi havia 28 pacients pendents d’ingressar i tres d’ells feia més de 24 hores que estaven a Urgències, segons va apuntar personal de l’àrea. No obstant, i malgrat estar al màxim, no es pot equiparar amb els col·lapses que viuen les àrees d’Urgències d’hospitals de Barcelona.

D’altra banda, la néta de la pacient de 87 anys ingressada a l’Arnau per bronquitis que denunciava la falta de mantes, tovalloles i personal (vegeu SEGRE d’ahir) va precisar ahir que només van passar fred a l’habitació durant les primeres hores de l’ingrés, i no durant tota l’estada.

També va assenyalar que ahir es van negar que els donessin l’alta perquè l’hospitalització a domicili “només incloïa que vingués una vegada al dia una infermera per supervisar l’estat de la meua àvia. Nosaltres havíem de controlar l’oxigen, el sucre i altres cures de què no tenim coneixements”, va explicar Alba, que va dir que una empleada del centre va aplaudir aquesta decisió.

En aquest sentit, el sindicat va subratllar en un comunicat que és necessari un canvi del model assistencial de “manera urgent” davant d’una població cada vegada més envellida amb pluripatologies que la grip afecta de manera més greu.

CCOO exigeix a Salut augmentar la plantilla en hospitals i CAP La federació de Sanitat de CCOO va denunciar ahir que el pla integral d’urgències de Catalunya (PIUC) no ha donat els resultats esperats, ja que “pràcticament la totalitat dels serveis d’Urgències dels hospitals públics catalans estan col·lapsats i els CAP mostren un alt nivell de saturació”.

tracking