SEGRE

LLEIDA

Estació sota mínims

L’oferta de serveis de la terminal és molt limitada després del recent tancament de l’hotel i la cafeteria

Els serveis de l’estació deixen molt a desitjar.

Els serveis de l’estació deixen molt a desitjar.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’estació Lleida-Pirineus ofereix actualment una imatge que dista molt de la que va ser una de les principals portes d’entrada a la ciutat. Amb l’hotel tancat, la cafeteria inoperativa mentre es procedeix al traspàs i tres establiments més buits, els viatgers coincideixen a qualificar la terminal com a “trista” i “pobra”.

La que va ser una de les principals portes d’entrada a la ciutat travessa paradoxalment en l’actualitat un dels estats més decadents de les últimes dècades, malgrat l’arribada de l’alta velocitat a la capital de Ponent. I és que l’estació de ferrocarril de Lleida-Pirineus ha vist com en les últimes setmanes abaixava la persiana l’Hotel Transit

ja que Adif no va trobar cap adjudicatari per gestionar-lo

i, sobretot, que tanqués temporalment la cafeteria i restaurant

a l’espera que es faci efectiu el traspàs de gestió

.

Eren dos de les principals senyes d’identitat de la terminal, que rep més d’1.300.000 viatgers a l’any i que aquests dies són testimonis de la pobra imatge que dóna.

“Que no puguis prendre ni un cafè mentre esperes el tren fa llàstima, espero que no tardin a tornar a obrir-la. És una pèssima carta de presentació per als turistes que arriben a Lleida”, explica Anna, usuària habitual de Renfe. Aquesta opinió és generalitzada entre els viatgers consultats per aquest diari. A més, s’afegeix al fet que l’oferta comercial de l’estació també s’ha vist reduïda, ja que tres dels locals comercials estan actualment tancats.

Fonts d’Adif van explicar que la setmana que ve està previst firmar el contracte amb la nova adjudicatària de l’explotació de la cafeteria-restaurant, que tindrà una vigència de quinze anys.

Durant la reunió, també es preveu que les dos parts negociïn les condicions del traspàs i la possibilitat d’oferir durant el procés de transició algun tipus de servei alimentari mínim. “De moment no podem detallar res perquè ho hem de negociar amb la concessionària. Volem saber quines previsions té”, van explicar. Així doncs, més aviat o més tard, els viatgers veuran com es treuen les tanques que actualment delimiten l’àrea de la cafeteria.

L’actual pèrdua de serveis de l’estació contrasta amb les expectatives generades en el seu dia per l’arribada de l’alta velocitat ferroviària a Lleida, que es va fer efectiva l’octubre del 2003. La nova terminal aixecada per a l’AVE havia de tenir al costat un centre comercial d’uns 12.000 metres quadrats, denominat Vialia, amb 35 botigues, un supermercat i nou sales de cine, d’acord amb el projecte inicial. Tanmateix, la crisi econòmica es va carregar aquest projecte, que tenia la llicència comercial de la Generalitat, i finalment només es va acabar construint el pàrquing subterrani.

Actualment, no hi ha perspectives que aquest centre comercial pugui convertir-se en una realitat. Tampoc va tirar endavant el centre comercial de gairebé 17.000 metres previst al darrere de l’estació, vora el carrer Roger de Llúria, per al qual la Generalitat va convocar un concurs el 2009.

Únicament s’hi va presentar una oferta, impulsada per un grup local de comerciants, que no va acabar prosperant perquè l’administració no va acceptar-ne les condicions. Aquest centre comercial figurava dins del pla especial de l’estació, el desenvolupament de la qual ha quedat bàsicament limitat al cobriment de les vies entre Corts Catalanes i Comtes d’Urgell. D’acord amb el pla, en aquesta zona podran edificar-se més de 650 habitatges, dos hotels i edificis per a usos terciaris com oficines.

Ara, caldrà veure quan serà viable que la iniciativa privada aposti per aquesta operació.

La decadència de l’estació d’autobusos del carrer Saracíbar és encara molt més acusada que la de Renfe. L’edifici data d’entre finals dels seixanta i principis dels setanta i es troba en un estat impresentable, amb múltiples deficiències i una imatge completament antiquada. Els serveis concentren la major part de les queixes, ja que estan molt deteriorats i generen pudors. L’estació també té problemes d’il·luminació i ventilació a les andanes, falten bancs per a l’espera, hi ha carències de calefacció i neteja, les taquilles estan molt antiquades i la cartelleria i el mobiliari són molt escassos. A més, hi ha locals buits i tampoc disposa de bar.

Està previst que la terminal, la concessió de la qual acaba d’aquí a pocs anys, sigui traslladada a un edifici de nova construcció a la vora de l’estació de Renfe, la qual cosa fomentaria la intermodalitat.

No obstant, falten per resoldre tràmits urbanístics i que la Generalitat financi posteriorment l’obra, que, ara com ara, no té data. La concessionària de l’estació actual va proposar fa mesos un pla de millores a la Paeria, que no s’ha concretat, que incloïa el trasllat dels serveis del soterrani a la planta baixa, així com millorar la il·luminació. La inversió necessària seria abundant –prop de 400.000 euros– i l’empresa exigeix garanties de permanència en l’edifici actual prou temps per amortitzar-les. Mentrestant, només aborda actuacions de manteniment menors.

De fet, la companyia precisa que el fet que Espanya segueixi actualment en el nivell 4 d’alerta antiterrorista fa que sigui imprescindible que qualsevol consigna ofereixi mesures com escàner, detectors de metalls i videovigilància per revisar les maletes i controlar les zones d’accés. Així mateix, afirmen que les enquestes i valoracions periòdiques “que fem als usuaris no reflecteixen una demanda significativa de persones que sol·licitin comptar amb aquest servei a Lleida”.

Adif no preveu reobrir la consigna per seguretat i “falta de demanda”Fonts d’ADIF han afirmat a aquest diari que “de moment” no tenen previst activar el servei de consigna d’equipatges de l’estació, tancat el 2007 en compliment d’una ordre del ministeri de l’Interior que exigia reforçar les mesures de seguretat en aquest tipus de serveis.

Els serveis de l’estació deixen molt a desitjar.

Els serveis de l’estació deixen molt a desitjar.

Els serveis de l’estació deixen molt a desitjar.

Els serveis de l’estació deixen molt a desitjar.

Els serveis de l’estació deixen molt a desitjar.

Els serveis de l’estació deixen molt a desitjar.

Els serveis de l’estació deixen molt a desitjar.

Els serveis de l’estació deixen molt a desitjar.

Els serveis de l’estació deixen molt a desitjar.

Els serveis de l’estació deixen molt a desitjar.

Els serveis de l’estació deixen molt a desitjar.

Els serveis de l’estació deixen molt a desitjar.

tracking