SEGRE

SALUT FINANÇAMENT

Els metges atribueixen la saturació d'Urgències a la falta de recursos

Afirmen que la sanitat catalana pateix un “infrafinançament crònic” i que és a la cua d’Espanya || Demanen reforçar l’Atenció Primària i els serveis socials

Imatge d’arxiu de l’àrea d’Urgències de l’Arnau.

Imatge d’arxiu de l’àrea d’Urgències de l’Arnau.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya

Insta Salut a detallar quins recursos personals i materials ha destinat aquest hivern a Lleida

format pels col·legis professionals de les quatre províncies

i el sindicat Metges de Catalunya van denunciar ahir en un comunicat conjunt l’“infrafinançament crònic de la sanitat catalana” i la falta de recursos tant de personal com pressupostari. “La despesa per habitant prevista en els pressupostos del 2017 és de 1.186 euros, molt per sota dels 1.297,5 del 2010. És una de les xifres més baixes de tot l’Estat espanyol i queda molt lluny de la despesa d’altres països europeus”, assenyalen els facultatius. Consideren que la saturació periòdica que viuen els serveis d’Urgències va més enllà de l’actual context d’epidèmia de grip i reflecteix “la capacitat de resposta insuficient dels serveis socials i comunitaris a l’hora d’atendre pacients fràgils que acaben a l’hospital davant de qualsevol descompensació mèdica”.

Per aquest motiu, els facultatius reclamen a tots els grups parlamentaris un esforç per arribar a un consens per tal de recuperar els nivells de despesa d’abans de la crisi. En concret, sol·liciten reforçar de manera específica l’Atenció Primària i dotar-la de més recursos, amb la col·laboració dels serveis socials i comunitaris, un aspecte que José Ángel Montañés, portaveu de Metges de Catalunya a Lleida, considera “fonamental”, atesa la disparitat del territori. “És necessari reforçar totes les categories professionals dels ambulatoris”, apunta.

En un altre ordre de coses, el col·lectiu Marea Blanca va registrar ahir a la delegació de Salut una carta dirigida al conseller Toni Comín en la qual li pregunten com s’ha materialitzat a les comarques de Lleida el pla d’urgències d’aquest hivern (PIUC), quants facultatius i infermers s’han contractat o bé quants espais per a visites no programades s’han habilitat, entre altres qüestions.

Dilluns vinent, aquest col·lectiu ha convocat una concentració davant del servei d’Urgències.

Nou casos greus per grip en una setmana L’activitat gripal del 9 al 15 de gener es va mantenir en intensitat moderada, però el nombre d’afectats va disminuir de 343 casos a 282,6 cada 100.000 habitants. “Encara és aviat per dir que l’epidèmia de grip va a la baixa”, va explicar Pere Godoy, cap d’Epidemiologia de Lleida. També va apuntar que han estat confirmats en els últims dies nou casos de malalts greus per grip a les comarques lleidatanes, vuit dels quals amb factors de risc associats i sense estar vacunats. Salut insisteix que la millor prevenció és vacunar-se.

tracking