SEGRE

CONSTRUCCIÓ NORMATIVA

Els arquitectes porten al jutge l’ordenança de llicències exprés

Creuen que la Paeria s’extralimita al precisar una norma de rang superior || Larrosa defensa que es va consensuar amb el sector i atribueix el plet al “corporativisme”

Imatge recent d’edificis en construcció a Lleida.

Imatge recent d’edificis en construcció a Lleida.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya ha presentat un recurs contenciós administratiu al Tribunal Superior de Justícia contra l’ordenança municipal de llicències exprés, que va entrar en vigor el passat 1 de gener. El punt conflictiu és l’article 8 d’aquest text, que fixa quines són les obres que requeriran la redacció d’un projecte tècnic.

El president del Col·legi a Lleida, Víctor Pérez-Pallarés, va explicar que consideren que la Paeria s’ha “extralimitat en les seues competències” al precisar en una ordenança municipal el contingut de la llei d’ordenació de l’edificació, que és de rang superior, i ho fa de forma “arbitrària”, sense oferir una justificació.

La llei estatal, va explicar l’advocada del col·legi, Sònia Oliveras, fixa que requeriran projecte a càrrec d’un tècnic acreditat les noves construccions, excepte les d’“escassa entitat constructiva i senzillesa tècnica”, i les reformes o ampliacions que “alterin la configuració arquitectònica de l’edifici”. “Són conceptes jurídics indeterminats que cal definir cas per cas, com acredita la jurisprudència del Suprem, perquè així ho va voler el legislador.

L’ajuntament no pot interpretar-los de forma general saltant-se el criteri d’una norma superior”, va afirmar. El tinent d’alcalde d’Urbanisme, Fèlix Larrosa, va destacar que durant el procés d’elaboració d’aquesta ordenança es va mantenir “un diàleg fluid amb tots els col·lectius” i que la resta de col·legis professionals li van donar suport. Va atribuir el plet a “un corporativisme mal entès i contrari a les directives europees” dels arquitectes, que tenen por de perdre competències. Va destacar que els serveis jurídics municipals avalen el text i que molts altres consistoris el prenen com a base per a les seues ordenances.

Aquesta nova ordenança de llicències fixa amb detall en quins casos es requereix un projecte i té per objectiu, segons va anunciar la Paeria en el seu dia, facilitar que fins a un 85 per cent de les obres puguin iniciar-se mitjançant una comunicació prèvia, sense necessitat d’esperar a disposar de la corresponent llicència.

tracking