SEGRE

ESNOTICIA

Del franquisme al sobiranisme

PSC, C’s i PP rebutgen una moció per retirar plaques amb el jou i les fletxes d’edificis || També una altra que instava a donar suport al referèndum i a càrrecs electes enjudiciats pel procés

Els grups que van recolzar la moció sobiranista van mostrar cartells de “jo també vaig votar el 9-N”.

Els grups que van recolzar la moció sobiranista van mostrar cartells de “jo també vaig votar el 9-N”.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Vuit hores de ple donen per a molt. I en el d’ahir es va debatre sobre temes tan diversos com el franquisme, el referèndum sobiranista, la pagesia, el preu de l’aigua i la boira de l’aeroport d’Alguaire. El col·lectiu Acaba amb la Placa va presentar una moció per reclamar la retirada de plaques del ministeri de l’Habitatge franquista d’edificis privats, que PSC, C’s i PP van rebutjar, mentre que la resta de grups hi van votar a favor. Joan Gómez (PSC) va assegurar que el Memorial Democràtic no insta a retirar-les i Toni Postius (PDeCAT) va defensar el contrari. Tots dos es van acusar de mentir. Gómez va anunciar que a través de la revista municipal explicaran l’existència de les plaques perquè els veïns decideixin si les treuen. Els mateixos grups van votar en contra de la moció de PDeCAT, ERC i Crida que insta la Paeria a donar suport al referèndum, el procés sobiranista i als càrrecs electes enjudiciats. Els proposants van apel·lar a la democràcia mentre que el PSC i sobretot C’s, van aprofitar les polèmiques declaracions del ja exsenador republicà Santi Vidal (vegeu les pàgines 19 i 20) per abonar-s’hi. “O menteix o delinqueix”, va subratllar Ángeles Ribes (C’s), i va dir que “votem sí a la unió i la igualtat de tots els espanyols”. El PSC va al·legar que no donen suport a “accions il·legals” i l’alcalde, Àngel Ros, va afegir que “els lleidatans ens posicionem al costat del seny, la democràcia i el catalanisme”.

Els vots de PSC, C’s i PP van tombar també la moció del Comú que proposava que el ple denegui una pujada de la tarifa de l’aigua, que Aigües de Lleida podria demanar a la Comissió de Preus de Catalunya per silenci administratiu de la Paeria. Aquest tripartit sí que va aprovar una contramoció socialista que garanteix que no hi haurà augment enguany. La primera tinenta d’alcalde, Montse Mínguez, va dir que dijous la concessionària es va comprometre per escrit a no demanar-la ja que al pressupost municipal hi ha una partida de 2,5 milions per a la compra d’aigua. El Comú va dir que el preu de l’aigua ha pujat un 161% des del 2011 i Mínguez va insistir que segueix buscant la fórmula per a un nou augment. Va prosperar també la moció del PP per millorar el sistema antiboira de l’aeroport d’Alguaire i la d’UP en defensa de la pagesia amb l’únic del PSC i l’abstenció de la resta. A la Diputació, el PDeCAT hi va votar a favor. No es va aprovar la moció de la Crida per a un pla per prevenir delictes d’odi.

tracking