SEGRE

JUSTÍCIA FESTA PATRONAL

Mundó preveu un col·lapse als jutjats a causa de les clàusules terra

Demana impulsar l’ús del català i critica que la ràtio catalana de jutges estigui per sota de l’espanyola || Uns 200 advocats de Lleida celebren la seua festa patronal

Joan Betriu (dreta), al costat del degà, Jordi Albareda, ahir en l’homenatge.

Joan Betriu (dreta), al costat del degà, Jordi Albareda, ahir en l’homenatge.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El conseller de Justícia, Carles Mundó, va afirmar ahir que preveu un “col·lapse” als jutjats civils per les reclamacions de les clàusules terra a les entitats bancàries. “No té sentit que portem al col·lapse l’administració de justícia després que el Tribunal Europeu ha resolt pràcticament tots els dubtes, però la solució que ha proposat el Govern central no és satisfactòria i molts casos acabaran als tribunals”, va dir. El conseller va fer aquestes declaracions a l’Auditori Enric Granados davant d’uns 200 advocats de Lleida que van celebrar la festa del seu patró, sant Raimon de Penyafort. Durant el discurs, Mundó va defensar l’ús del català en la justícia (actualment s’utilitza en només 18 de cada 100 escrits) i va criticar que la ràtio de jutges catalana (10,5 jutges per cada 100.000 habitants) estigui un punt per sota de l’espanyola (11,5), malgrat que a Catalunya hi ha més activitat econòmica. “Si s’igualessin les ràtios, a Catalunya li pertocarien setanta jutges més, amb la qual cosa es repartirien molt millor les càrregues de treball. A Lleida podria obrir un segon jutjat contenciós i un altre de social”, va afirmar. En aquest sentit, va anunciar que en les properes setmanes Cervera comptarà amb un nou jutge de reforç que ja ha estat aprovat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. El conseller també va fer referència al pressupost per a l’any que ve que, si s’aprova, serà de 995 milions d’euros, el segon amb més dotació de la història després del de l’any 2010, dedicat en part a la Ciutat de la Justícia de Barcelona.

Homenatgen Joan Betriu pels 50 anys de professióCom és tradició, l’acte d’ahir va servir per passar el relleu simbòlic dels advocats de més experiència als més joves. Així, es va imposar la toga a divuit nous col·legiats i es va retre homenatge als més veterans. Entre aquests, els que sumen 25 anys a l’exercici de la professió, 40 anys (Joan Argilés, Primitivo Borjabad, Lluís Casas i Ramon Clèries) i aquest any a Joan Betriu Monclús pels cinquanta anys d’exercici professional. “Quan vaig començar a Lleida només hi havia un jutjat de primera instància i instrucció i un jutjat municipal, a més de l’Audiència. Ara n’hi ha una vintena”, va recordar Betriu. “Hi ha més causes, la vida s’ha judicialitzat molt, entre altres motius perquè hi ha hagut un canvi d’hàbits, més moviment mercantil, etc.” Segons Betriu, “la justícia és lenta, però ha de ser-ho. No pot improvisar-se, sobretot en temes penals que comporten penes greus.” Fill d’advocat i pare d’advocats, Betriu va assegurar que “és tota una satisfacció personal haver arribat fins aquí”.

tracking