SEGRE

TRIBUNALS HIPOTEQUES

Sentència pionera de l’Audiència que anul·la al 100% la clàusula terra

Desestima el recurs d’un banc que només volia tornar els diners per aquest concepte des del maig del 2013 || També condemna l’entitat a pagar les costes processals

Foto d’arxiu d’una protesta contra els abusos bancaris.

Foto d’arxiu d’una protesta contra els abusos bancaris.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Audiència Provincial de Lleida ha dictat una sentència, amb tota probabilitat la primera que emet en aquest sentit, que anul·la la totalitat de l’import cobrat per la clàusula terra d’una hipoteca i obliga el banc a tornar els diners cobrats de més per aquest concepte i a pagar les costes processals de la primera instància. D’aquesta forma, aplica la doctrina de la sentència dictada el passat 21 de desembre pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que estableix la retroactivitat total de l’anul·lació d’aquesta clàusula. Jutjats de primera instància de Lleida ja han dictat més d’una desena de sentències en aquest sentit, com va avançar aquest diari. Es tracta de demandes que havien paralitzat a l’espera de la sentència europea.

En el cas d’aquesta sentència, es tracta d’un recurs en segona instància a una sentència del Jutjat Mercantil de Lleida sobre la demanda d’una parella contra Catalunya Caixa (ara BBVA), representada per Marc Torres, de Torres Advocats. El novembre del 2015, el jutge va condemnar BBVA a tornar als demandants la totalitat de l’import, la qual cosa contravenia la doctrina del Tribunal Suprem, que fixava la devolució dels imports a partir del maig del 2013, però l’exonerava del pagament de les costes. Tant el banc com els clients van recórrer la decisió davant de l’Audiència Provincial de Lleida. BBVA argumentava que només havia de fer front a la quantitat cobrada per aquest concepte des del maig del 2013, segons la doctrina del Suprem. Els clients van impugnar el pagament de les costes. El tribunal va resoldre el recurs el passat 27 de gener i es va basar en la sentència del TJUE. La sentència europea havia de suposar que milers de lleidatans recuperessin un import global de fins a 10 milions d’euros. La majoria dels afectats han pagat entre 6.000 i 35.000 euros de més, però es preveu que la majoria dels casos no arribin als tribunals, principalment perquè el Govern central va aprovar el 20 de gener un decret llei que regula la devolució extrajudicial de les clàusules terra. Es tracta d’un procediment gratuït per al client, obligatori per a l’entitat quan així ho sol·liciti el consumidor, que no obstant manté la via judicial sempre oberta. El procés es farà en un termini màxim de tres mesos.

Bankia comença a tornar els diners pagats de mésBankia va habilitar ahir el mecanisme exprés amb el qual tornarà allò cobrat de més a 60.000 clients en els contractes hipotecaris on figurava una clàusula terra no transparent, una solució de caràcter gratuït a la qual els afectats poden acollir-se. D’aquesta manera, el client pot triar entre ingressar-ho en efectiu en el seu compte corrent o amortitzar capital pendent de pagament de la hipoteca.

tracking