SEGRE

INSTITUCIONS

Les universitats contracten docents associats vulnerant la normativa

La Sindicatura de Comptes detecta múltiples incorporacions ‘a dit’ i sense experiència laboral || La UdL diu que aquest curs regularitzarà per concurs totes les places

Entrada principal de la seu del Rectorat de la UdL.

Entrada principal de la seu del Rectorat de la UdL.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Universitat de Lleida (UdL) i la resta d’universitats públiques catalanes incorren en múltiples irregularitats en la contractació de professors associats. Així ho revela un informe de la Sindicatura de Comptes, que destaca que la gran majoria d’aquestes contractacions es fan a dit, quan la normativa obliga a convocar un concurs, i sense exigir –com és obligatori– l’experiència professional prèvia fora de la universitat en un sector vinculat a l’assignatura a impartir.

Del nombre d’aquestes i altres irregularitats dóna idea que en el curs 2013-14, l’analitzat per la Sindicatura, la UdL tenia 474 professors associats, i el conjunt de les universitats, 7.698. Del total, la Sindicatura va revisar una mostra de 133 expedients. En 34 no constava l’experiència laboral prèvia; en 24 no estava acreditada, ni tampoc la seua relació amb l’àmbit de la docència; en 23 no figurava l’acreditació de la titulació requerida; en 22 el professor declarava exercir com a autònom, però en 14 no constava la corresponent cotització i els 8 restants no incloïen cap documentació acreditativa; i en 7, l’activitat principal era exercida a la mateixa universitat com a becari o investigador. Així mateix, 100 dels 133 van ser contractats de forma directa, sense concurs, i d’aquests, només 32 havien passat posteriorment per un concurs.

Text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text

L’informe afegeix que és habitual que la contractació de professors associats “estigui més relacionada amb la disponibilitat pressupostària que amb les necessitats docents” i que també es recorre a aquesta fórmula per eludir restriccions en la incorporació d’un altre tipus de docents. A més, detalla que les universitats de Lleida, Girona i Tarragona abonen a aquests professors una indemnització al finalitzar el contracte quan, segons la Sindicatura, la normativa no obliga a fer-ho i haurien d’esperar que es pronunciés el jutjat social.

Malgrat aquest informe, el vicerector de Professorat de la Universitat de Lleida, Carles Capdevila, va assegurar que “tots els nostres professors associats que han passat un concurs tenen una experiència laboral prèvia contrastada”. Va admetre que n’hi ha “alguns” de contractats per urgència en els darrers anys sense concurs, però que el mes d’abril vinent tots els llocs sortiran a concurs i l’experiència laboral serà un requisit obligatori.

Els professors associats només poden exercir la docència a temps parcial. Així, encara que a la Universitat de Lleida són gairebé la meitat del total, en conjunt les hores que imparteixen equivalen a les d’uns 170 professors.

tracking