SEGRE

HABITATGE ESTADÍSTIQUES

La venda de pisos a Lleida creix un 16%, el millor any des del 2010

El 2016 és el segon exercici en positiu després de set de seguits de caiguda de vendes || El 80% d’operacions són de segona mà, per la falta d’oferta de cases noves

Imatge d’un dels pocs blocs en construcció ara a Lleida.

Imatge d’un dels pocs blocs en construcció ara a Lleida.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

“Es fan més vendes, el mercat de segona mà està reactivat, però els preus segueixen a la baixa.

El que té sortida són pisos sobre 60.000 euros i a reformar. No es ven res per sobre de 100.000 i hi ha molta demanda retinguda que espera que surtin al mercat pisos nous. Quan algun banc en treu algun al mercat hi ha llista d’espera”, va afirmar en aquest sentit.

El mercat d’obra nova és molt escàs actualment i encara que hi ha promotors amb ganes de començar nous projectes, de moment, tret d’algunes excepcions, no s’estan iniciant noves obres. El sector confia que la millora que ja es nota en altres ciutats catalanes comenci a veure’s ben aviat a Lleida.

?

lleida

La compravenda de pisos a la província de Lleida va tancar el 2016 amb un augment d’operacions del 16,44%, en el que suposa el millor any del sector des del 2010, consolidant així la lleu recuperació que viu el mercat immobiliari. En total, segons les xifres oficials de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), hi va haver 3.087 compravendes a Lleida per les 2.651 del 2015, tot i que encara són només un terç de les registrades durant el 2007, abans de la crisi immobiliària. És el segon any en positiu a Lleida (el 2015, van pujar un gairebé idèntic 16,47%), després de desplomar-se un 75% entre el 2007 i el 2014. Aquesta millora arriba malgrat que al desembre el mercat va prendre un respir i les compravendes van baixar un 3% (n’hi va haver 228), encara que va ser l’únic mes en negatiu de tot l’any, i dels últims 24 les vendes han pujat en 20. El sector immobiliari continua consolidant la seua transformació a favor de la segona mà, que ja suposa vuit de cada deu operacions amb preus encara molt a la baixa (vegeu el desglossament). A més, ara per ara només creixen les vendes de pisos usats (+21,8%), mentre que les d’habitatges nous encara van baixar un 1,8% el 2016. El motiu, coincideixen a assenyalar diversos agents del sector, no és la falta de demanda, ja que hi ha moltes persones amb interès i possibilitats econòmiques per adquirir habitatges nous a Lleida ciutat, sinó l’escassetat de pisos nous disponibles després d’una dècada en què la construcció ha quedat paralitzada, tret de comptades excepcions. Aquesta situació també ha impulsat a l’alça el mercat del lloguer, que ha crescut molt en els últims anys.

En el conjunt de l’Estat, la situació és similar. Es va tancar el 2016 amb una pujada del 13,6%, encadenant tres anys en positiu i protagonitzant l’increment més gran des del 2007. En tot l’any, es van comprar i es van vendre 403.866 vivendes, el nombre més alt que es registra des del 2010. A Catalunya, el balanç és encara millor, ja que el 2016 es van vendre 66.447 pisos, un 20% més, impulsat per l’estrebada de la província de Barcelona (+21,5%). Experts del sector preveuen que la millora seguirà durant el 2017, encara que el ritme de creixement podria alentir-se a causa de l’encariment de les hipoteques. El pitjor ja ha passat, però la recuperació és lenta i desigual segons les zones. A Lleida, tira més la capital.

“Els que es venen valen menys de 100.000 euros i són a reformar”El president del Col·legi d’API de Lleida, Josep Maria Esteve, va assenyalar que el 2016 va ser “el millor dels últims anys” quant a vendes i que el 2017 també ha començat bé, tot i que encara queda per fer “un salt qualitatiu” pel que fa a la tipologia d’habitatges que dominen el mercat.

tracking