SEGRE

LABORAL DRETS

La Paeria crea un protocol per investigar denúncies d'assetjament sexual entre el personal

Es dotarà d’un responsable d’atendre-les que apostarà per la mediació o obrirà un procediment disciplinari || Els empleats hauran de denunciar si en coneixen algun cas i es garanteix confidencialitat

Imatge d’arxiu de la sessió de l’últim ple de l’ajuntament de Lleida.

Imatge d’arxiu de la sessió de l’últim ple de l’ajuntament de Lleida.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Paeria aprovarà al pròxim ple municipal un protocol per a la prevenció, detecció i resolució de situacions d’assetjament sexual entre el personal del mateix ajuntament. El document especifica els comportaments que podrien ser considerats com a assetjament sexual, assetjament per raó de sexe (com accions ofensives masclistes) o d’identitat sexual (homofòbia).

Inclouen el contacte físic no desitjat (des de tocaments o frecs innecessaris fins a coaccions o violacions), insinuacions i comentaris o bromes molestes (també per mitjans telemàtics), invitacions persistents inoportunes, l’exhibició d’imatges o fotografies suggeridores o pornogràfiques i les mirades i gestos impúdics o sexualment explícits. També es combatran les accions ofensives i conductes discriminatòries o de menyspreu, incloent-hi l’humor sexista i el menyspreu a l’opció sexual.

A més del contacte físic no desitjat i comentaris molestos, es perseguirà el menyspreu a l’opció sexual

La redacció d’aquest protocol no ve motivada perquè s’hagin detectat aquest tipus de situacions a la Paeria, sinó que és una obligació fixada per la llei 3/2007 d’igualtat efectiva entre homes i dones com a eina per prevenir l’assetjament a les administracions.

Així doncs, té per objectiu combatre aquests comportaments si n’hi hagués i, per fer-ho, preveu la posada en marxa d’un servei d’atenció i assessorament per ajudar a resoldre possibles incidents i facilitar les denúncies i les corresponents investigacions, garantint al màxim possible la confidencialitat dels implicats. Per aconseguir-ho es nomenarà, d’acord amb els sindicats, una persona responsable que es compleixi el protocol, que haurà de ser empleat municipal, llicenciat en Dret i amb perfil de mediador.

“El denunciant ha de sentir-se protegit en la seua intimitat, atès per una persona experta i tenir la garantia que el seu cas no serà de comú coneixement”, assenyala el text, que preveu les mateixes cauteles per als denunciats mentre es resol la investigació. Els funcionaris hauran d’informar dels casos de què tinguin coneixement, però també s’investigaran i sancionaran les denúncies falses. Les sancions seran les que preveu el Codi Penal i l’Estatut Bàsic dels Empleats Públics.

El protocol compta amb un informe favorable de tècnics municipals i dels representants sindicals. Els grups municipals tractaran aquesta qüestió en la comissió d’Economia de dimarts que ve.

tracking