SEGRE

TRIBUNALS

Les empreses també podran reclamar per les clàusules terra

Jornada de formació dels advocats de Lleida després de la sentència europea || Demanda col·lectiva per exigir l’anul·lació de l’índex IRPH amb dos afectats lleidatans

Formació divendres per als advocats al Col·legi d’Advocats de Lleida sobre la sentència de TJUE.

Formació divendres per als advocats al Col·legi d’Advocats de Lleida sobre la sentència de TJUE.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un total de 170 professionals han rebut formació per part del Col·legi de l’Advocacia de Lleida després de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que declarava la retroactivitat total de les clàusules terra i les últimes resolucions en relació amb l’índex hipotecari IRPH.

Un dels principals dubtes del col·lectiu era si la sentència europea podia beneficiar els consumidors que ja havien rebut el suport de la Justícia, però sense haver recuperat el 100 per cent del pagat de més per les clàusules terra. L’opinió majoritària dels advocats lleidatans és que aquests clients podran reclamar la quantitat en la seua totalitat, sense el límit de maig del 2013 com havia fixat el Tribunal Suprem, sempre que els jutges, en les seues sentències, no aprofundissin en la qüestió.

Entitats ja han posat en marxa mesures per tornar-les i d’altres esperen la resolució del Suprem

També podran reclamar els consumidors que arribessin a un acord extrajudicial amb el banc. Així mateix, les empreses també podran reclamar l’anul·lació d’aquests productes considerats abusius i exigir el 100% de l’interès pagat a l’entitat a l’entendre que han de ser tractades com a consumidors.

Pel que fa a les hipoteques referències a l’IRPH-Caixes, considerat abusiu per la Justícia europea i anul·lat pel Govern central, els lletrats adverteixen que la jurisprudència aposta fins a la data per substituir aquest índex per l’IRPF-Entitats, però no anul·lar-lo ni canviar-lo per l’Euríbor, índex hipotecari majoritari. Tanmateix, algunes sentències estan eliminant aquest interès de la hipoteca, de manera que els professionals insten a estudiar cas per cas.

Per la seua part, l’Associació d’Usuaris Financers, sota la direcció jurídica del Col·lectiu Ronda, ha presentat la primera demanda col·lectiva a l’Estat espanyol per demanar la nul·litat de les hipoteques amb IRPH i que afecta més de 150 consumidors, entre ells dos lleidatans. Centenars de lleidatans es troben afectats per aquest índex hipotecari, ja que els consumidors amb aquestes hipoteques es concentren majoritàriament a Catalunya, amb uns 300.000 contractes.

Pel que fa a les clàusules terra, s’espera que l’allau de reclamacions que ha generat a Lleida la sentència del TJUE no arribi als jutjats lleidatans i s’aposta pels acords amb les entitats financeres.

El sector confia que en mig any aquest conflicte estigui solucionat i els consumidors recuperin els seus diners.

D’altra banda, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) ha llançat un vídeo tutorial perquè les persones que van contractar un préstec hipotecari puguin calcular el cost de cada clàusula terra i els interessos cobrats de més per l’entitat financera.

Estava previst que l’alt tribunal resolgués sobre aquest assumpte a començaments de gener al tenir sobre la taula un recurs contra una sentència que afectava Unicaja. Tanmateix, entitat i clients van arribar a un acord abans que el Suprem pogués estudiar el cas i, per tant, el recurs va ser retirat.

El Suprem estudiarà aquesta setmana el primer recurs El Tribunal Suprem estudiarà aquest dimecres el primer recurs relatiu a una sentència sobre clàusules terra després de la resolució jurídica del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que ha portat els bancs a tornar tot el que s’ha cobrat de més per aquesta condició inclosa en alguns contractes hipotecaris. En concret, el Suprem té previst analitzar un recurs que afecta BBVA i un altre de relatiu a Caja Rural de Teruel.

tracking